Home Crna kronika AKCIJA U KOJOJ JE UHIĆENA ANA KARAMARKO: Šest osoba pobjeglo u BiH

AKCIJA U KOJOJ JE UHIĆENA ANA KARAMARKO: Šest osoba pobjeglo u BiH

SHARE
Oko 150 policajaca sudjelovalo je u zajedničkoj akciji kodnog imena “Flajš” a kojom je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki.

 Riječ je o akciji na kojoj su  mjesecima zajedno radili PNUSKOK, USKOK i porezni USKOK, a u njezinu realizaciju krenulo se jutros kada su istražitelji u Zagrebu, Splitu i  Rijeci pokucali na vrata osumnjičenika.

Pretraženi su im domovi, poslovni prostori i automobili, a po okončanju pretraga 31 osumnjičenik bit će dovedeni prvo u PNUSKOK, a zatim i u USKOK na ispitivanje. Nakon toga će USKOK će odlučiti hoće li i za koga tražiti određivanje istražnog zatvora. Što se tiče preostalih sedam osumnjičenika, šest ih je nedostupno i sumnja se da su u BIH, a jedna je od ranije u pritvoru. Među uhićenima je i Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, bivšeg  šefa HDZ-a. Nju se sumnjiči za utaju poreza, odnosno da je njezina tvrtka Drima platila 400.000 kuna za uslugu koja nije obavljena.

Kao organizatori zločinačkog udruženja koji su od početka 2017. do kraja 2019. sumnjiče se Tomislav Pavković (44) i Oliver Kolobarić (41). Prema istražiteljima, oni su ustrojili zločinačko udruženje u sklopu kojih je počinjeno više djela gospodarskog kriminala, od utaje poreza preko zloporaba do pranja novca. Sumnjiče se da su sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna, dok je proračun oštećen za 11 milijuna kuna.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage, donio rješenje o provođenju istrage protiv 38 okrivljenika i devet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženjautaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganju u počinjenju tih djela od kojih je većina počinjena u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenog djela pranja novca i pomaganja u pranju novca. (20. 5. 2020.), piše Vecernji.hr