Home Gospodarstvo Rijetka svijetla točka: Izvoz hrane iz BiH raste tijekom pandemije

Rijetka svijetla točka: Izvoz hrane iz BiH raste tijekom pandemije

SHARE
Bosanskohercegovački izvoz hrane porastao je tijekom pandemije i jedna je rijetkih djelatnosti koje bilježe pozitivnu bilancu tijekom krize.

Bosna i Hercegovina je za razdoblje siječanj – travanj izvezla hrane i živih životinja u vrijednosti 196,5 milijuna KM, što je 19,4 posto više nego u istom ranije godinu ranije, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najveći rast u protekla četiri mjeseca imao je izvoz kave, čaja, kakaa i začina za 44,5 posto na 12,7 milijuna KM.

Visok rast zabilježila je domaća mlinsko-pekarska indsutrija te je izvoz žitarica i proizvoda od žitarica imao povećanje u odnosu na prošlu godinu od 35,7 posto, a imao je ukupnu vrijednost za četiri mjeseca od 30,9 milijuna KM.

Ipak, najveći porast zabilježen je kod izvoza mesa i mesnih proizvoda, kao rezultat obnovljenog izvoza svježeg i rashlađenog mesa u Tursku. Izvoz je 2,5 puta veći nego prošle godine i za četiri mjeseca ove godine dostigao je vrijednost od 34,9 milijuna KM.

Najveću stavku u izvozu hrane čini izvoz voća i povrća koji je imao vrijednost od 49,7 milijuna KM. U odnosu na isto razdoblje lani registriran je rast od 2,2 posto, prenosi Indikator.ba

Najveći pad u promatranom razdoblju zabilježen je kod šećera – izvoz je više nego prepolovljen, a iznosio je svega 2,7 milijuna KM.