Home Politika Martinović: Županijski “Korona zakon” mogao je biti puno bolji da je federalni...

Martinović: Županijski “Korona zakon” mogao je biti puno bolji da je federalni zakon imao više sluha za subvencioniranje plaća

SHARE

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održanoj u petak, usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (covid-19), tzv. Korona zakon, piše Hrvatski Medijski Servis.

U Zakon je ugrađen i određen broj amandmana skupštinskih zastupnika koje je Vlada HNŽ prihvatila.

Zakon između ostalog predviđa subvencioniranje najniže neto plaće, subvencije poreza na dohodak i posebnih naknada, subvencije kamata na kreditne plasmane gospodarstvu, obustava obračuna i plaćanja naknade za zakup poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje od plaćanja županijskih upravnih i sudskih pristojbi, umanjenje dotacija/granta za financiranje političkih organizacija/stranaka, umanjenje plaća, umanjenje naknada za rad povjerenstava, umanjenje naknada za rad upravljačkih tijela, uspostava Stabilizacijskog fonda, izvori sredstava i način korištenja, izvješćivanje, a sve u cilju potpore održivosti gospodarstva, kao i za održanje stabilnosti Proračuna i izvanproračunskih fondova Hercegovačko-neretvanske županije.

Na prijedlog zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ, Tomislava Martinovića, Skupština je usvojila nekoliko zaključaka:

1. Skupština HNŽ izražava zahvalnost svima koji su bili uključeni u borbu protiv pandemije koju je izazvao koronavirus.

2. Posebnu zahvalu za predanost i hrabrost upućujemo liječnicima i svom medicinskom osoblju u bolnicama i domovima zdravlja u Županiji, policiji i osoblju MUP-a HNŽ, osoblju Civilne zaštite, Crvenog križa i drugih humanitarnih organizacija.

3. Zahvaljujemo se medijima koji su osigurali pravodobne informacije, vozačima transporta, trgovcima i ljekarnicima koji su osigurali opskrbu hranom i lijekovima, te osoblju komunalnih i vodovodnih poduzeća.

4. Skupština se zahvaljuje svim stanovnicima Hercegovačko-neretvanske županije koji su strpljivošću i poštivanjem epidemioloških mjera dali svoj doprinos zaustavljanju pandemije.

Martinović je u obraćanju kolegama u Skupštini kazao kako nas je pošast poput koronavirusa posljednji put zadesila prije više od sto godina te da ozbiljnost situacije implicira i poseban način djelovanja u političkom životu.

-Naše opredjeljenje ovdje je trebalo biti tako da prihvatimo sve prijedloge, primjedbe i amandmane koje će poboljšati ovo stanje nevezano za to je li to došlo od HDZ-a, SDA, SDP-a, SBB-a. Svi smo mi ovdje na neki način pozvani i dali smo svoj doprinos kako bismo napravili što bolju verziju ovog zakona”, rekao je Martinović.

Pojašnjava da je ovo izrekao jer je ujedno i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je također raspravljao i usvojio sličan zakon (koji se odnosi na cijelu FBiH), a osjeća se razočarano zbog toga što, kako kaže, politički nisu osjetili da su trebali imati više sluha za mnoštvo amandmana koji nisu dolazili iz, uvjetno kazano, vladajuće većine.

“To govorim iz razloga što smo i mi ovdje osjetili mnoštvo nedosljednosti tog federalnog zakona, a onda je on kao okvir izazvao mnoštvo naših nedoumica kada je u pitanju zakon ove županije i kada su u pitanju neke druge županije koje su takav zakon već donijele”, rekao je Martinović.

Dodaje da je županijski “korona-zakon” mogao biti puno bolji da je federalni zakon imao više sluha za izdašnije subvencioniranje plaća u onim djelatnostima kojima je bio potpuno zabranjen rad.

Istaknuo je da su tijekom koronakrize na vidjelo isplivale mnoge nesavršenosti, nelogičnosti i nesnalaženja.

-Vidimo da zbog takvog stanja sada imamo situaciju da kao država kasnimo za onima koji su to već uradili, i koji dobro vode računa da se krene s proizvodnjom, turističkim biznisom, transportom i svime onime što te države može vratiti u normalan život”, kazao je Martinović.

Posebno se osvrnuo i na cijelu situaciju oko blokiranja raspodjele sredstava od MMF-a.

“Što će se dogoditi ako ta sredstva ostanu nerealizirana i što smo to mi sami sebi napravili sa zatezanjem i time da ti novci već nisu stigli na račune kantona, a uredno su deponirani na računu Središnje banke”, rekao je Martinović i upitao se što će HNŽ učiniti ako ostane bez tih 19,8 milijuna KM koliko joj pripada sukladno dogovorenoj raspodjeli.

Mišljenja je da se sve oo što se nalazi u Korona zakonu HNŽ ne može realizirati bez tih sredstava od MMF-a.

-Molim da svatko sa svoje strane učine napor i postigne nešto što će biti svojevrsni pritisak da se ta sredstva otkoče i da s njima krenemo raspolagati, kazao je dopredsjedatelj Skupštine HNŽ.

Smatra da se treba poticati potrošnja što bi mogao biti poticajni element u oživljavanju gospodarstva. Dodaje i da je protiv smanjivanja plaća koje smatra populističkim mjerama kojima se ništa neće postići.

“Smanjenje plaće od 20 posto za 9 mjeseci pa zbrojiš sve nas i pet ne možeš kupiti pošten respirator”, kazao je Martinović aludirajući na to da bi primarno trebalo dosljedno istražiti malverzacije i aferu Respiratori i sličnim aferama tijekom koronakrize.

Dodaje da je pošten rad bez mrlja puno vrjedniji od bilo kakvih populističkih mjera./HMS/