Home Život TOPLA LJUDSKA PRIČA IZ NJEMAČKE: Ispunili želju teško oboljelom Ljubušaku koji je...

TOPLA LJUDSKA PRIČA IZ NJEMAČKE: Ispunili želju teško oboljelom Ljubušaku koji je poželio umrijeti u svojoj domovini

SHARE

Priču o teško oboljelom Hrvatu Ericu I. koji se želi vratiti i umrijeti u svojoj zemlji prenio je u subotu njemački portal All-in.de s područja Allgäu, regije koja se nalazi na jugu Njemačke prema Švicarskoj.

Eric I sa djelatnicia Crvenog križa / Foto: Fenix ( BRK Oberallgäu, Philipp Hübler)

Eric I. je 59-godišnji hrvatski radnik koji je prije tri godine došao raditi u Njemačku. Nažalost, teško je obolio, a krajem travnja je prebačen u hospicij “AllgäuHospiz” u Kemptenu. Budući u Njemačkoj nema rodbine koja bi ga posjetila i pružila mu pomoć, sud je imenovao posebnog nadzornika (skrbnika) koji je brinuo o njemu. Kako je Erikovo znanje njemačkog jezika bilo jako loše, komunikacija bolničkog osoblja i nadzornika s njim u hospiciju je bila teško izvodiva, posebice u vrijeme mjera ograničenja zbog koronakrize.

-U posljednjoj fazi života jako je važno znati komunicirati vlastite misli, osjećaje i želje, kaže voditeljica hospicija AllgäuHospiz Susanne Hofmann. U tom, kao i u ostalim hospicijima prema europskom zakonu, bolesnici imaju pravo na medicinsku zaštitu do smrti, te pravo na dostojanstvenu smrt.

Srećom ljudima u hospiciju je pomogao hrvatski svećenik Matijas Farkaš, koji se ponudio kao posrednik i tumač. Svećenik je Erica najprije posjetio, a potom, zbog mjera zaštite od koronavirusa, kontaktirao s njim preko telefona te prenio njegove želje djelatnicima hospicija.

-Sposobnost da konačno komuniciraju na materinskom jeziku bilo je vidljivo olakšanje za Erica. Njegova najveća želja je bila da se vrati u svoju domovinu kako bi ponovno vidio svoje rođake i tamo umro, ispričala je Susanne Hofmann. No, zbog trenutnih ograničenja putovanja, to se u početku činilo kao utopija. Jer, let zrakoplovom i vožnja vlakom za njega nisu bili izvodivi.

Sreća u nesreći, za Hrvatovu želju je čuo direktor hospicija Aleksander Schwägerla koji je odmah stupio u vezu sa Crvenim križom. Kada je doznao kako njihovo vozilo može prelaziti granice, iz hospicija su nazvali Generalni konzulat RH u Münchenu i doznali kako Eric I. kao hrvatski državljanin može ući u svoju zemlju bez ikakvih problema.

Dvojica djelatnika Crvenog križa (BRK) Oberallgäu Helmut Klaus i Philipp Hübler određeni su da kao klasificirano medicinsko osoblje budu i vozači kola hitne pomoći. Na put za Hrvatsku s Erikom i dvojicom djelatnika Crvenog križa krenuo i bolesnikov nadzornik.

Na put su krenuli 24. travnja, a putovanje od skoro 1.200 kilometara do Ericova Dubrovnika trajalo je 18 sati. Uglavnom je bilo bez ikakvih problema, izjavili su vozači Klaus i Hübler dodajući kako su zbog „koronske situacije“ rijetko viđali druga vozila na cesti. Unatoč tragičnoj pozadini, raspoloženje je bilo dobro i često čak smiješno, ispričao je Helmut Klaus.

-Iako bi bio u prilici leći, Eric je želio cijelo vrijeme sjediti u stolici i uživati ​​u krajolicima svoje domovine Hrvatske. Kad je stigao u Dubrovnik, Eric je mogao nakratko vidjeti svoju sestru prije nego što je dva tjedna morao ići u karantenu.

-Eric je bio samo sretan što se vratio kući, kaže Helmut Klaus dodajući kako mu je drago što su mu svi zajedno uspjeli pomoći te što je, unatoč tužnoj pozadini, prekrasno bilo vidjeti ljudsku humanost na djelu. Sada se svi nadaju kako će Eric preživjeti dva tjedna tjedna u karanteni kako bi mogao vidjeti svoju obitelj.

Fenix-magazin/SIM/All-in.de  Foto: Fenix (BRK Oberallgäu, Philipp Hübler)

Ilija je rodom iz Ljubuškog

Na Facebook stranici HKM Kempten-Allgäu piše kako je riječ o Iliji E. koji je porijeklom iz Ljubuškog. Radio je tri godine za poljsku građevinsku firmu. Obolio je od tumora na mozgu. Doživio je moždani udar i morao je na operaciju. U Dubrovniku se sastao sa sestrom koja tamo živi, a u međuvremenu je premješten iz Dubrovnika u Ljubuški u posebnu ustanovu. Prema podacima od 22. svibnja Iliji se stanje nažalost sve više pogoršavalo.