Home Vijesti Crna Gora otvara granice, ali ne i za državljane BiH

Crna Gora otvara granice, ali ne i za državljane BiH

SHARE
Crna Gora će u prvim danima lipnja otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterije Instituta za javno zdravlje, najavio je u ponedjeljak predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je na konferenciji za novinare Koordinacijskog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti rekao da je kriterij najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika i da će prvo biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome što prvih dana lipnja neće biti otvorene granice za građane BiH i Srbije, Marković je rekao da se otvaraju granice država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Crna Gora.

On je dodao da će biti otvorene granice i za BiH i Srbiju kada budu imale situaciju do 25 oboljelih u odnosu na 100.000 stanovnika, što je kriterij Instituta za javno zdravlje.

Marković je rekao da je namjera da već od sljedećeg tjedna budu otvoreni vrtići, predškolske ustanove i igraonice u Crnoj Gori, kao i da se omogući ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja, uz poštivanje mjera zaštite.

Bit će dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i obiteljskih veselja, također uz zdravstveno-sigurnosne mjere u broju nazočnih, naveo je Marković.

Podsjetio je da je Crna Gora postala prva zemlja slobodna od korone u Europi i čestitao svima koji su bili na prvoj liniji obrane.