Home Gospodarstvo Nove cijene goriva širom BiH

Nove cijene goriva širom BiH

SHARE

Cijene goriva na bezinskim crpkama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente.

Možda opet dođe do pada

“Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obujmu”, ističe Bečarević.

Smatra da se u narednom periodu ne očekuje da dođe do velikog skoka cijena nafte.

“Ovo povećanje cijena je maksimum za neki naredni period, mada ima prognoza i da bi moglo da dođe do pada cijene nafte”, pojasnio je Bečarević.

Prema njegovim riječima, postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom BiH, pa čak i do 30 feninga od crpke do crpke.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS, tvrdi da bi cijene po litru goriva u srpnju i kolovozu mogle premašiti i one cijene koje su bile prije pandemije virusa korona.

“U proteklih sedam dana cijena goriva sa 1,36 KM, koja je bila ovdje u Banja Luci, otišla je na 1,49 KM, sada već vidimo da je na pojedinim crpkama ta cijena 1,54 KM. Na sreću, situacija sa pandemijom virusa korona se smiruje, ali time se sada troše veće količine goriva i mi očekujemo da će cijene goriva premašiti one koje su bile prije pandemije. Bilo bi dobro da se ne obistine moje predviđanje i naše pretpostavke, ali mislim da će u julu i početkom kolovoza gorivo otići na čak iznad 2,5 KM”, tvrdi Grbić.

On kaže da će takva situacija predstavljati ogroman problem, kako za građane, tako i za prijevoznike.

Sloboda

“Činjenica je da u proteklom periodu nije bilo potražnje goriva i da su cijene bile niže na svjetskom tržištu nego što su sada. Svjedoci smo da avio-promet nije funkcionirao i da veliki potrošači nisu koristili gorivo. Sada počinju s radom industrija, proizvodnja, autobuski i avio-prijevoz, normalno je da će se povećati time potrošnja goriva, kao i potražnja za njim”, ističe Grbić.

On kaže da distributeri nafte imaju mogućnost slobodnog formiranja cijene i da svako poskupljenje nafte jedva čekaju da dignu cijenu goriva, kao i da je državi u interesu da cijene goriva budu veće zbog akciza.

Dodaje da je cijena goriva u RS na pojedinim pumpama bila i po 1,30 KM. Ta je bila prihvatljiva i normalna cijena za današnji standard i poslovanje prijevoznika, međutim, kako Grbić tvrdi, oni to, nažalost, nisu mogli iskoristiti, jer nisu imali dovoljno posla.

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošlog tjedna, četvrti put zaredom, budući da su mnoge zemlje postupno pokrenule gospodarske aktivnosti i povećale potražnju.