Home Tech Sve istine o bateriji u vašem mobitelu: Što joj šteti, što ne...

Sve istine o bateriji u vašem mobitelu: Što joj šteti, što ne i koliki joj je životni vijek

SHARE
Možete li reći da baterija na vašem telefonu izdrži cijeli dan bez punjenja? Ako je odgovor da, vjerujete li da će isti slučaj biti i za godinu dana?

Naime, rok trajanja baterija nije izmišljotina, a pametni telefon s jakom i izdržljivom baterijom jedan je od ključnih faktora pri odluci o nabavi novog takvog uređaja kod većine kupaca.

Svi od mobitela očekujemo da traju dulje, a ne samo da imaju vrhunske zaslone i kamere nevjerojatnih sposobnosti.

Neprekidan naglasak na duljini trajanja punjenja baterije u mobitelu jedan je i od razloga zbog kojih su brzi punjači mobitela danas sveprisutni. Deset minuta na brzom punjaču za mobitel može značiti razliku između gašenja dok ne dođete kući ili ograničenog rada u postavkama za maksimalno očuvanje energije u bateriji.

No, brzi punjači za sobom su povukli i nova pitanja, a jedno od najbitnijih glasi, može li se njihovim stalnim korištenjem oštetiti baterija mobitela u kratkom razdoblju te mogu li oni oslabiti zapreminu baterije tijekom vremena? Tu je, naravno, i generalno pitanje što zapravo izaziva nepotrebno trošenje baterije u mobitelu?

U razgovoru sa stručnjacima poput znanstvenika i inženjera koji rade na razvoju baterija, Cnet donosi odgovore na ta i druga pitanja. Evo što su doznali.

Ne očekujte promjenu promjenu baterijske tehnologije tako skoro

Svi mobilni uređaji te većina osobne elektronike i električnih vozila koriste punjive litij-ionske baterije. Najveća postignuća u baterijskoj tehnologiji zapravo proizlaze iz postavki za štednju energije ugrađenih u same uređaje te od proizvodnje softvera koji upravlja punjenjem baterija i njihovim pražnjenjem na učinkovitiji način. Drugim riječima, ta rješenja zapravo čine to da korištenjem mobitela vi zapravo pijuckate onoliko energije iz baterije koliko je potrebno za određene zadatke, umjesto da neregulirano gutate energiju iz baterije, prenosi Zimo.

No, na nesreću po pametne telefone, električni automobili, sateliti i kućna napajanja u fokusu su usredotočenosti na produljenje baterijskog života. To su područja u kojima se očekuje da baterija daleko nadživi rok trajnosti od dvije ili tri godine, koliko obično traje u pametnim telefonima.

Naravno, u obzir treba kao otegotnu okolnost uzeti i veličinu same baterije, koja je, recimo, u usporedbi s onom iz Teslina Modela 3 zapravo sićušna, a da ne govorimo o kapacitetu, koji je minimalno 4000 puta manji od baterije u Trici.