Home Politika Vučić: “Da ŽZH umjesto “korona-free” bude “fascism-free” zona”, da mi je zagaziti...

Vučić: “Da ŽZH umjesto “korona-free” bude “fascism-free” zona”, da mi je zagaziti na širokobriješku “fascism-free stinu”

SHARE
U srijedu je objavljeno kako  je Županija Zapadnohercegovačka postala korona-free zona, odnosno da su svi zaraženi koronavirusuom u ovoj županiji ozdravili.

Novinar sarajevske TV kuće N1 Nikola Vučić potaknut tom viješću na Twitteru je tu županiju proglasio, ni manje ni više, nego fašističkom zonom.

Čestitke žiteljima. Hoće l’ uskoro proglašenje “fascism-free” zone, napisao je Vučić na toj mreži. A kasnije je još dodao: “Da mi je zgaziti na širokobriješku fascism free zonu“.

Ovaj skandalozan istup koji ne priliči jednom novinaru, od kojega se prije svega očekuje objektivnost, za sada nitko od institucija pa ni same televizije N1 nije osudio. Štoviše mladi Vučić je naišao na odobravanje istomišljenika koji možda nisu nikad ni nogom kročili na prostor Zapadne Hercegovine, ali zato znaju da tamo iza svakog kuta vrebaju uvijek neugodni “fašisti”.

Ako je ovo stav jednog novinara (inače dolazi iz Mostara, a preselio se u Sarajevo), onda bi svoj stav trebala iznijeti i TV kuća za koju dotični mladi gospodin radi i jasno se ograditi od ovakvog sramotnog etiketiranja.

Sami poziv da se ŽZH treba defašizirati znači da je ovaj novinar doživljava kao fašističku. Očito je potpao pod masovnu histeriju koja se događa u jednom dijelu Sarajeva na sami spomen Hrvata, a pogotovo onih iz Zapadne Hercegovine.

Na ovo bi mogle reagirati i vlasti u ŽZH te uputiti sudsku tužbu samoprozvanom antifašisti, ne toliko da se istome daje na važnosti već da se ovakvim načinom omalovažavanja prestane.

Danas je to učinio Vučić, a sutra će to netko drugi, a taktika “finoće” i “nezamjeranja” je izgubila svaki smisao.

Činjenica je kako ŽZH nije fašistička županija i nema osnova da ju se takvom proglasi. Niti u svojim simbolima ima ikakve elemente koji dodiruju fašizam, nema niti rasne zakone prema drugima i drugačijima, a niti jedna politička stranka koja ima svoga zastupnika u Skupštini ne propagira fašističke stavove.

Jedna je od deset županija (po ovlastima zapravo kantona) koje tvore entitet Federaciju BiH oformljenu bošnjačko-hrvatskim sporazumom 1994. u Washingtonu, a koja potom s entitetom Republika Srpska tvori i državu BiH.

Dakle otvoreno nazivati “fašističkim”  sastavni dio jedne zemlje samo zato što u njemu u većinskom dijelu žive Hrvati je u najmanju ruku degutantno, pa se može istome postaviti pitanje je li mu i cijela država fašistička, piše Jabuka.tv