Home Vijesti Sjedinjene Američke Države namjeravaju uskoro ukinuti vize državljanima Hrvatske

Sjedinjene Američke Države namjeravaju uskoro ukinuti vize državljanima Hrvatske

SHARE

Američki državljani mogu putovati u sve zemlje članice Europske unije bez viza, dok četiri članice Europske unije – Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Kipar – još uvijek trebaju vize za ulazak u Sjedinjene Države.

Ministri Europske unije i Sjedinjenih Država raspravljali su na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi, izjavio je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, prenosi Hina.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je ranije planirano, sastanak je održan online.

Božinović tvrdi da aktivno rade na programu izuzeća od viza, u formatu Europske unije, ali i na bilateralnom nivou.

Ministri unutarnjih poslova razgovarali su i o kibernetičkom kriminalu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima.

“Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije”, kazao je Božinović.

Ministri pravosuđa razgovarali su i o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija.