Home Politika ŠTO SU IZ SDA REKLI NA UHIĆENJE NOVALIĆA? “Ovdje je riječ o...

ŠTO SU IZ SDA REKLI NA UHIĆENJE NOVALIĆA? “Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara”

SHARE

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”.

– SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužiteljstvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužiteljstvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu – ističu iz ove stranke.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju, kako dodaju, dogodila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i zapovjednica Federalnog stožera CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno sudjelovali u proceduri nabave.

– Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj eliminirati premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji – navode iz SDA.

Dodaju da to potvrđuje i činjenica da Tužiteljstvo nije ni napamet palo da pokrene istragu poljske bolnice u RS-u ili privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nositelji kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

– Tužiteljstvo na čelu s Gordanom Tadić nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a u aferi “Potkivanje” niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nije nikad procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu “Gepek”, niti ministra pravde BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića. Tužiteljstvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome” u kojoj su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organiziranom kriminalu u koji su bili umiješani vlasnici kladionica – dodaju iz SDA.

Isto to Tužiteljstvo, navodi SDA, nakon što je pokrenulo sustavan progon generala Armije RBiH, a ukinulo procesuiranje haških predmeta s A liste, sada je krenulo s pokušajem potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.

– Ne može Tužiteljstvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a za političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi s nesagledivim posljedicama – priopćeno je iz SDA, prenosi HMS.