Home Nekategorizirano Ima 11 godina, vozi traktor, hrani stoku i završava školske obveze

Ima 11 godina, vozi traktor, hrani stoku i završava školske obveze

SHARE

Željana Nikolić (11) iz sela Brankovići u opštini Rogatica, postala je djevojčica za primjer, jer je pokazala da želja za radom dolazi u najranijem djetinjstvu. Ustaje rano, kako bi pomogla roditeljima nahraniti stoku i počiste štalu. Kada obavi taj, kao i druge poslove, pomalo uči i piše domaće zadatke. Pohađa školu sv. Sava u kojoj je do sada nizala četvrtice i petice.

“Pratim nastavu, učim. Slobodno vrijeme provodim napolju. Pomažem roditeljima namiriti stoku i mnogo volim strojeve”, kaže Željana.

“Ništa ne bi bilo neobično u ovoj priči da ova djevojčica ne radi muške poljoprivredne poslove. Vozi auto, kamion i traktor. Ore freza i priprema zemlju za sjetvu.

“Ja od svih poljoprivrednih mašina volim traktor. Mene je naučio da vozim moj rođak Vuk”, dodaje ona.

U traktor je prvi put sjela sa pet, a od osme godine počela je da ga vozi i obrađuje zemljište.

“Vozim, orem, frezam, tanjiram. Sve radim što treba. Majka se malo bunila što sam naučila da vozim traktor”, ističe Željana.

Ova jedinstvena djevojčica se druži sa svojim vršnjacima od kojih nitko, kako kaže, ne vozi traktor. Ali, strojevi su njena velika ljubav.

“Neobično im je kad vide žensko da vozi traktor”, pojašnjava ova 11-godišnjakinja.

Da ima čarobni štapić Željana bi stvorila jedan traktor plave boje, sa točkovima koji bi mogli da se smanje i presijavaju u razne boje.