Home Politika Novalić davao savjete o tome kako se Fikret Hodžić treba pripremiti za...

Novalić davao savjete o tome kako se Fikret Hodžić treba pripremiti za TV gostovanje

SHARE

Jedan od glavnih dokaznih materijala koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predstavilo na sedmosatnom ročištu za Fadila Novalića, Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka je Viber komunikacija.

Nakon što su uhićeni osumnjičeni akteri afere “Respiratori”, oduzeti su njihovi mobilni uređaji, ali i mobilni uređaji bliskih Novalićevih suradnika.

“Morate brzo reagirati za nabavu. Solak će morati preuzeti vlast”, napisao je Novalić u jednoj Viber grupi u kojoj se raspravljalo o promjeni Kriznog stožera FBiH, piše sarajevski Klix.

Jedan od sudionika razgovora dodao je kako se “Solaku mora dati vjetar u leđa”, a nedugo nakon toga direktor Federalne uprave civilne zaštite, sada već suspendirani, dobio je veće ovlasti.

Iz Tužiteljstva BiH kazali su da nakon što se novac za respiratore našao na računu, nađeni su daleko jeftiniji respiratori koji nisu bili u prvobitnom ugovoru. Riječ je o respiratorima ACM812A, dok su u ugovornoj ponudili bili HCVE003.

Tužitelji su kazali da su ugovori zamijenjeni i da je Novalić znao za ponude.

Nadalje se navodi da je Solak u komunikaciji putem druge Viber grupe 13. travnja pisao: “Kad ako Bog da stižu respiratori?”

Ova poruka proslijeđena je u grupu Novalića i njegovih suradnika.

Solak je potom pitao i “odakle dolaze respiratori, iz Kine, Šangaja?”. Odgovoreno mu je da stižu “sutra te da avion slijeće na još nekoliko mjesta”.

Kada se počelo govoriti da firma “Srebrena malina” nema uvjete za nabavu medicinske opreme, Hodžić je pisao Novaliću da “im što prije treba dozvola”.

Novalić je potom u Viber grupi svojim suradnicima pisao da se postupak ubrza. Jedan od najaktivnijih sudionika u ovoj Viber komunikaciji bio je Hasan Ganibegović, šef Ureda premijera FBiH.

Nakon prvih istražnih radnji na rasvjetljavanju nabave respiratora, Tužiteljstvo BiH ističe da je komunikacija Novalića i suradnika bila intenzivna.

Prema riječima tužitelja, neki od sudionika komunikacije poslali su poruke da se brišu prethodne poruke o respiratorima. Novalić je prilikom ispitivanja negirao navode o brisanju poruka. Njegovi odvjetnici sve su pripisali tome što je premijer FBiH zamijenio mobitel nekoliko dana prije nego mu je oduzet. Kako su kazali, to radi često zbog prirode posla i izazova s kojima se ranije suočavao.

U Viber grupi premijera i njegovih suradnika, Novalić je pitao i za mišljenje o gostovanju Hodžića u jednoj TV emisiji. Riječ je o emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem.

“Treba li Fikret Hodžić gostovati kod njega”, upitao je Novalić.

Potom mu je netko odgovorio da “on može promijeniti priču”.

Premijer potom predlaže da bi se Hodžić trebao konzultirati s jednom novinarkom prije gostovanja.

“Ako ona smatra da treba ići, da ga pripremi”, napisao je Novalić.

Odvjetnici obrane u svojim reakcijama kazali su da ove Viber komunikacije ne predstavljaju nikakve dokaze za određivanje pritvora te kako se iz njih me mogu uvidjeti nikakvi elementi kaznenih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Podsjećamo, jučer je Sud BiH odbio zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora tako da će se Novalić, Solak i Hodžić braniti sa slobode, piše HMS.