Home Društvo Kubik iscijepane bukovine u Širokom Brijegu 110 KM, neki već namirili drva...

Kubik iscijepane bukovine u Širokom Brijegu 110 KM, neki već namirili drva za iduću zi

SHARE
Iako smo, kalendarski, usred proljeća, a od ljeta nas dijeli još nekoliko tjedana, građani su uvelike počeli spremati ogrjev za sljedeću zimu.

I to ranije nego ikad, tvrde u udrugama za zaštitu potrošača, odakle ovakav trend objašnjavaju mogućnošću da će drva, kako vrijeme bude prolazilo, poskupljivati.

Računa na to i Marko M. iz Banja Luke, koji ističe da su mu drva stigla prije nekoliko tjedana. Smatra da nije požurio.

Neka ih pred kućom. Lako ćemo izrezati i iscijepati, bitno je da su u dvorištu. Sad je lako. Sljedećih dana ću zovnuti nekoga da drva ispila, a onda ću ih s nekoliko susjeda iscijepatiLakše je sad nego u jesen, kad krenu kiše. A i jeftinije je, računam, priča za Nezavisne novine ovaj Banjalučanin.

Nije on jedini koji je uranio s pripremom drva za ogrjev, napominju aktivisti za zaštitu potrošača. Zvuk motorki i sjekira već se čuje u brojnim gradovima.

Veliki broj ljudi ovdje već je nabavio drva za sljedeću sezonu. To je pokazatelj koliko se narod plaši, pogotovo jeseni, jer već sada su 75 maraka hrastova drva, a bukova već 80 KM. Svi se plaše da će poskupljivati. Mi znamo da je prošle godine u jesen cijena dostigla oko 100 maraka, rekla je za Nezavisne novine Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON Prijedor.

Prema njezinim riječima, nije uobičajeno da se već u travnju i svibnju nabavljaju drva za ogrjev.

Mi smo ovdje svi iznenađeni. Evo i mi smo svojoj majci nabavili drva, što nikad nismo uradili u svibnju. Već su iscijepana, u dvorištu. Vidjeli smo da ide cijena gore i bili smo primorani odreagirati. Tržište je itekako uzdrmano i svi se plaše što će tek biti. I gorivo je već pomalo počelo poskupljivati, naglašava Marić.

Kada je riječ o ponudi u oglasima, bogata je, a cijene su šarolike, što ovisi od brojnih faktora, uključujući kvalitetu ogrjeva te lokaciju.

Zanimljivo je da pojedini trgovci sada nude i akcijske cijene, pa je, recimo, u Sarajevu, kako je navedeno, prvoklasno bukovo drvo moguće kupiti već za 70 maraka po metru.

Jedan prodavač u Širokom Brijegu navodi da kod njega bukovo drvo, u metaricama, košta 90 KM po kubiku, a iscijepano je 20 maraka skuplje, što znači – čak 110 maraka, pišu Nezavisne novine.

Kada je Banja Luka u pitanju, trgovci uglavnom traže oko 75 maraka po kubnom metru neiscijepane bukovine, piše Jabuka.tv