Home Politika Plenković: Naša trajna obaveza je da se osigura ravnopravnost Hrvata u BiH

Plenković: Naša trajna obaveza je da se osigura ravnopravnost Hrvata u BiH

SHARE

Predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZ BiH i 15 godišnjeg Čovićevog predsjedavanja ovom strankom. Plenković je prisustvovao i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. Poručeno je da Hrvatska i HDZ nastavljaju snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

Čović se zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer RH, ali i kao predstavnik u institucijama EU.

“Naš europski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i suradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo”, rekao je Čović.

Dodao je kako su se na sastanku prisjetili svih iskušenja kroz koja su prošli tijekom proteklih 15 godina, te je poručio kako će se “u znak zahvalnosti na svemu što Vlada RH radi za BiH odužiti tako da će izaći na izbore za Sabor Hrvatske i glasati za HDZ”.

Plenković je rekao da je u Mostar došao “kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u snažni jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja”.

“Mislim da smo sve oblike suradnje ojačali tijekom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti. Posebno mi je drago da Ureda za Hrvate izvan Hrvatske utrostručio sredstva za projekte u BiH. Mislim da smo učinili maksimum u razdoblju iza nas”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da RH sada predsjedava Europskom unijom i naglasio kako je njihovo djelovanje otežano jer se zbog pandemije korona virusa sastanci ne održavaju uživo.

“Brojne naše aktivnosti radimo i dogovaramo putem videokonferencija, a imali smo i sastanak posvećen zemljama Zapadnog Balkana. Kada rezimiramo politiku proširenja, uspjeli smo ostvariti sjajne rezultate, a to je rješenje situacije iz oktobra kada su tri članice blokirale pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to smo odblokirali”, rekao je Plenković.

Dodao je kako Europska komisija uskoro izaći sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistoka među kojima je i BiH.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

“Naša je trajna obaveza i konstantna politika je da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. To je pitanje BiH, ali određene poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH”, rekao je Plenković.

Na kraju je istakao kako svi koji iole razumiju funkcioniranje BiH znaju da je ravnopravnost ključna za njen napredak i poručio kako je važno da BiH ide naprijed, piše N1.