Home Nekategorizirano ​Optužnica protiv policajca GP BiH zbog puštanja preko granice u vrijeme Covid-19

​Optužnica protiv policajca GP BiH zbog puštanja preko granice u vrijeme Covid-19

SHARE

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Kikić Raje, rođenog 1963. godine u Breziku, Brčko, uposlenog kao policijski službenik Granične policije BiH.

Optuženi Kikić Rajo (1963.), tereti se da je zbog imovinske koristi, omogućio nezakonit ulazak građana na teritoriju BiH, bez poštivanja normi koje su bile na snazi zbog sprječavanja širenja pandemije Covid 19, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Optuženi se tereti da je dana 16.03.2020. godine, radeći na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite s ciljem sprječavanja širenja pandemije Covid 19, zbog stjecanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritorij Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe s područja Brčkog, dolazile su iz R Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnostima nadležnih organa, na sprječavanju širenja pandemije, navedene osobe su pronađene i smještene u obveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZ BiH, priopćeno je jutros iz Tužiteljstva BiH.