Home Vijesti APEL IZ BOLNICE U BiH: Sve više mladih na respiratorima, budite oprezni!

APEL IZ BOLNICE U BiH: Sve više mladih na respiratorima, budite oprezni!

SHARE

Povodom pogoršane epidemiološke situacije izazvane novim koronavirusom, radnici banjolučkog Univerzitetskog kliničkog centra uputili su apel građanima da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao entitetski Štab za vanredne situacije, kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim koronavirusom.

Situacija sa brojem zaraženih novim koronavirusom je, kako naglašavaju, vrlo zabrinjavajuća, jer imaju veliki rast pacijenata pozitivnih na novi koronavirus, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore.

– Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore – upozovaraju iz te zdravstvene ustanove.

Primjetan je, dodaju, povećan broj hospitaliziranih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U jučerašnjem priopćenju pozivaju građane da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih, prenose federalna.ba i Fena.