Home Društvo Upriličeno predstavljanje knjige o demografiji u Hercegovini autorice dr. sc. Jelice Galić...

Upriličeno predstavljanje knjige o demografiji u Hercegovini autorice dr. sc. Jelice Galić [foto]

SHARE

U petak je u lapidariju franjevačkog samostana na Humcu predstavljena knjiga autorice dr. sc. Jelice Galić pod nazivom “DEMOGRAFSKE PROMJENE I NJIHOV ODRAZ NA NASELJA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE (1961.-2011.) Na samom početku nazočne je pozdravio gvardijan fra Dario Dodig te zahvalio i čestitao autorici na ovom hvale vrijednom radu, jako važnom i zanimljivom za naše područje.

Nakon uvodnog dijela voditeljica Antonela Marinović Musa pročitala je par recenzija o knjizi gdje doznajemo da je autorica demografske analize stanovništva uradila veoma detaljno koristeći deskriptivne statističke metode, došla do značajnih rezultata koji upućuju na depopulaciju posebno onih naselja koja su udaljenija od općinskih središta i koja su dalje od prometnica. Pad nataliteta i porast mortaliteta kao i emigracija glavni su faktori stalnog smanjenja broja stanovnika ove županije. Sve to ima za posljedicu opadanje broja mladih, porast broja starih, smanjenja udjela aktivnog stanovništva i još uvijek prisustvo osoba s ne završenom osnovnom školom.

U idućem poglavlju autorica analizira do kojih je promjena došlo kod naselja kao posljedice demografskih promjena (dio recenzije doktorice znanosti Milke Bubalo- Živković).

Svoje viđenje knjige približio je i magistar socioloških znanosti gospodin Jozo Kolobarić, jedan od predstavljača knjige.

Nakon predstavljanja njenih radova i biografije, prisutnima se obratila i sama autorica koja se iskreno zahvalila gradonačelniku gospodinu Nevenku Barbariću i pomoćnici gradobačelnika Ankici Šaravanja koji su dali sve od sebe da se ova knjiga prezentira u Ljubuškom.

Posebna zahvala pripala je i svećenicima koji su bili na raspolaganju za sve što je trebalo. Kako kaže, veliku potporu pružila joj je njena obitelj. Smatra da je ovo samo mala sitnica, ali je jako ponosna na to što joj je Bog dao snage.

U organizaciji predstavljanja sudjelovali su Antonela Marinović Musa , voditeljica promocije, zajedno s gospođom Ankicom Šaravanja.

Za glazbeni dio večeri zadužena je bila klapa Benediktus.