Home Politika RAZGOVOR Ivan Baćak: Populizam i demagogija mogu zavesti ljude na kratke staze,...

RAZGOVOR Ivan Baćak: Populizam i demagogija mogu zavesti ljude na kratke staze, međutim mi Hrvati iz BiH vrlo dobro znamo koliko nam je važna stabilna i sigurna Hrvatska

SHARE

Tomislavgrađanin Ivan Baćak na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj kandidat je zastupnika u Hrvatskom saboru na listi u XI. izbornoj jedinici. Bio je pročelnik odjela za informiranje i veze s iseljeništvom u HVO u Tomislavgradu, pročelnik ureda predsjednika Vlade HB županije, zamjenik glavnog tajnika i član Predsjedništva HDZ BiH, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zamjenik ministra unutarnjih poslova u Vladi FBiH, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Trenutno je zamjenik pročelnika kabineta župana Splitsko-dalmatinske županije.
Za naš portal Baćak govorori kako se i zašto odlučio na utrku za Hrvatski sabor, govori o problemima i rješenjima za BiH, ali i posebno ističe ono bitno po čemu bi se njegov budući rad u Hrvatskom Saboru razlikovao od drugih zastupnika koji su dosad zastupali Hrvate bez prebivališta u RH.


Kampanja se bliži kraju, kakvi su Vam dojmovi?

Vodio sam ili sudjelovao u bar 10-ak političkih kampanja na nacionalnoj razini i ne znam ni broj onih za  lokalne izbore. Mnogi elementi klasične kampanje su kroz ovih dva tjedna izostali, što zbog pandemije (koja se na prostorima Hrvatske vratila u drugom valu, a u nekim žarištima u BiH nije ni prestajala), što zbog neke čudne klime u društvu koju ni sam ne znam objasniti. Iako je jedanaesta izborna jedinica specifična po sebi, ipak se može se reći da smo pojedinačno i kao lista uspjeli poslati poruke i doprijeti do većine birača koji su pokazali zanimanje. Osobno sam zadovoljan i mojim timom, prijateljima, sinom i kćerima koji su kao pravi profesionalci pripremili i izradili moju osobnu stranicu ivan-bacak.com, slali poruke putem face book profila i stranice, instagrama i drugih društvenih mreža.

Što na kraju očekujete kao rezultat kampanje, čemu se nadate?

Osobno mogu kazati kako mi nije bio prvi cilj „doći do kraja puta, cilj je bio hodati“. Prohodao sam kroz ova dva tjedna, što virtualno, putem online komunikacije s rodbinom, prijateljima i poznanicima širom svijeta, što stvarno, južnim dijelom Bosne i Hercegovine, kroz veća središta većinskih hrvatskih županija. Nakon svega, imam dojam kako se neki politički akteri u BiH, koji su prije četiri godine i u svim ranijim izbornim ciklusima bili puno angažiraniji, ovaj put uopće nisu uključili u izbornu priču, kao da od početka znaju kakav ishod se može očekivati te djeluju više kao promatrači nego kao strana zainteresirana za uspjeh. Možda neki vide izglednu „pat poziciju“ u kojoj nakon izbora, ni SDP ni HDZ ne će imati dostatan broj mandata za sastavljanje izvršne vlasti, pa puštaju da se dogodi što se ima dogoditi. Ali ovo razmišljanje je na razini spekulacije. Očekujem povjerenje mnogih od Washingotna do Melbournea, od brojnih Duvnjaka i ostalih Hrvata iz EI zemlja, a uvjeren sam da ćemo kao lista ostvariti daleko najbolji rezultat i uzeti sva tri mandata. Bitan je svaki mandat jer Vlada RH, predvođena Andrejem Plenkvićem zaslužuje naše povjerenje i što manji utjecaj, da ne kažem pritisak potencijalnih koalicijskih partnera. Birači su svjesni da eksperimenti, ma s kako jakim ii politički korektnim pojedincima, nisu dali rezultat, te da ni jedan pojedinac, ne znam kako karizmatičan bio, ne može puno učiniti bez jake grupacije zastupnika jedne političke opcije u Saboru. Populizam i demagogija mogu zavesti ljude na kratke staze, međutim  mi Hrvati iz BiH vrlo dobro znamo koliko nam je važna stabilna i sigurna Hrvatska, kao jamac sigurnosti Hrvata u ovoj i ovakvoj BiH. Zato koristim prigodu pozvati na masovni izlazak na izbore i odličan rezultat za listu HDZ-a, broj 7, i za mene osobno, pozicioniranog na broju 14 te liste.

Recite na kraju zašto mislite da bi svoj preferencijalni glas birači trebali dati upravo Vama?

Zato što je općenito mali broj kandidata na ovoj i na drugim listama za 11. Izbornu jedinicu, koji su u proteklom vremenu sudjelovali u radu isntitucija od općinske i gradske, preko županijske do nacionalne razine vlasti. I to u zakonodavnim i izvršnim tijelima vllasti. Neskromno mogu kazati da u BiH nisam obnašao  jedinu dužnost hrvatskog člana Predsjedništva, ali jesam bio savjetnik hrvatskom članu Predsjedništva BiH za društvene djelatnosti. Također, mogu kazati da nema grada ni općine u Federaciji BiH i cijeloj BiH, u kojima žive Hrvati da nisam bar jeanput posjetio. Trenutno radimm u područnoj samoupravi, kao zamjenik pročelnika župana Splitsko-dalmatinske županije, i kao takav bio sam upućen na suradnju s nacionalnim manjinama, svakako i na suradnju s medijima, te koordiniranje djelatnika županijske razvojne agencije RERA, županijskog upravnog odjela za gospodartsvo i EU fondove, navlastito kada je bila riječ o prekograničnoj suradnji sLjubuškim, Grudama, Širokim Brijegom, Livnom i županijsma s hrvatskom većinom. Također sam usko surađivao s vodstvom Zajednice studenata podrijetlom iz Herceg-Bosne, u Splitu i SD županiji. U međuvremenu sam s prijateljima, uglavnom umirovljenim braniteljiam HV-a i HVO-a pokrenuo inicijativu organiziranja Zajednice Hrvata iz BiH i prijatelja Herceg-Bosne, najprije u SD županiji, kasnije i u cijeloj RH. Riječ je o udruzi sličnoj Prstenu u kojoj su okupljeni uglavnom Hrvati iz Posavine, koja je već opravdala svoje postojanje.

U kojem području ekonomije vidite prostor za suradnju i lobiranje u krugovima izvršne vlasti u RH?

Zalagta ću se za promicanje razvoja gospodarstva kroz međunarodnu suradnju i projekte s financiranjem iz EU fondova. U jednom takvom projektu ssam već rubno uključe u okviru Intererg programa u kojemu sudjeluju RH, BiH i Crna Gora. Nužno je također bolje povezati uprave Hrvatski cesta i Hrvatskih autocesta s Cestama FBiH kao i županijske uprave cesta iz SDŽ i DNŽ sa županijskim upravama za ceste u HB županiji, ZH županiji i HN županiji. Naime, već odavno su u izradi projekti za brze ceste od izlaska iz Mostara, preko Širokog i Gruda do Imotskog i spoja te brze ceste na čvor autoputa u Zagvozdu. Ili primjerice, brza cesta od Trilja do graničnog prijelaza Kamensko, kao i konačno dovršenje ceste preko malograničnog prijelaza Vaganj do triljskog i sinjskog zaleđa. Ne kažem da tu zakonodavna vlast ima ikakve ovlasti, ali vjerujte, ponekd je dostatno povezati odgovorne i podsjećati ih s vremena na vrijeme, kako ne bi došlo do zastoja na nekom projektu. Zadnje, ali ne i najmanje važno, jest angažman na razvoju programa demografske obnove i revitalizacije Hrvata u BiH. Spomenut  ću ovdje izvrstan program županije u kojoj djelujem, a odnosi se na pomoć mladim obiteljima u rubnim područjima Županije, Dalmatinskoj Zagori i na rijetko naseljenim mjestima nekih otoka. Program se zove „Tu je tvoj dom“ i kroz njega mlade obitelji mogu aplicirati az sredtsva za izgradnju nove ili adaptaciju postojeće kuće, u iznosima od 50-60 do 120 tisuća kuna, što je solidna osnova za započeti izgradnju vlastitoga doma. Kada to prepoznaju i na svoj način se uključe lokalne zajednice i javna državna i županijska poduzeća, možete si misliti o kakvim inicijalnim sredstvima je riječ. Uz sva materijalnu pomoć, mladima je bitan osjećaj da netko o njima brine, da je nekomu stalo i da ima viziju budućnosti ovih krajeva. Naučena iskustva iz doba koronakrize su dostatno upozorenej kako se ukupna gospodarska paradigma mora mijenjati. Prošle su zlatne godine oslanjanja gospodartvsa na turizma i popratne djelatnosti. Kako u Dalmaciji, tako i na područjima Herceg-Bosne, moramo se okrenuti proizvodnji zdrave hrane. Spomenut ću ovdje izvrstan primjer Podravke koja je u Kruševu kod Mostara krenula s izgradnjom pogona za preradu voća i povrća. To je samo jedan dio širega plana tog investitora, koji će se širiti i na područje Rame, Tomislavgrada i juga Hercegovine, zapravo svugdje gdje za to bude interesa. Čestitam vodstvu te tvrtke na tako mudar poslovni, i nacionalno prepoznatljiv projekt. Neka to bude primjer i drugim uspješnim tvrtkama u RH, a s druge strane, naši načelnici i gradonačelnici od Neuma do Orašja se moraju fleksibilnije odnositi prema investitorima, biti im pri ruci, ako treba imati projekt-menadžera za svaki veći projekt koji će biti njihov čovjek na usluzi, rekli bi mladi iz erogaga: za „gonjanje papira“.

Što je ipak ono bitno po čemu bi se Vaš budući rad u Hrvatskom Saboru razlikovao od drugih zastupnika koji su dosad zastupali Hrvate bez prebivališta u RH?

Pa evo recimo po tomu što ću, ako dobijem povjerenje birača, otvoriti ured u Mostaru te isplanirati uredovne dane u općinama i gradovima od Ravnog i Neuma do Orašja, po potrebi. Također ću mladima biti online dostupan 24 sata 7 dana. To mi ne pada teško jer sam ionako, prirodom svoga posla, po cijele dane uz računalo, tablet ili mobitel. Uz to ću imati jaki tim savjetnika za braniteljska, pravna i ekonomska pitanja, budući sam i sam do sada bio na raspolaganju nekim zastupnicima u dosadašnjima sazivimima Sabora. Jer nema genijalaca koji sve poznaju i koji o svemu mogu govoriti ex cathedra bez kvalitetne pripreme.