Home Kultura “Zašto bi mi financirali političke stranke, a oni tim novcima nas manipuliraju”

“Zašto bi mi financirali političke stranke, a oni tim novcima nas manipuliraju”

SHARE

Fra Mario Knezović se u sinoćnjem druženju u gradskom parku u Ljubuškom, prikladno nazvanom “Otvoreno na otvorenom” dotaknuo brojnih tema, bilo je govora o proteklim izborima za hrvatski Sabor, o misaonoj eri u kojoj živimo, manipulaciji, teorijama zavjere, spolnosti mladih, o svećenicima koji su razapeti između očekivanja i realnih mogućnosti, javlja Radio Ljubuški. 

Govoreći u ulozi svećenika u društvu, kazao je da svećenici moraju, prema njemu, biti oni koji će govoriti ono što je teško čuti.

„Ja mislim da je kraj pastirske službe onog trenutka, kada negdje, možda u samoći svoje sobe, prekrižiš određene rečenice koje nećeš izgovoriti zbog toga što se bojiš da ne bi možda neke strukture moći, vlasti, interesnih skupina, povrijedio. Nakon toga nema više mjesta za evanđelje“, istaknuo je, između ostalog, fra Mario.

Govoreći o koronavirusu i širenju straha od istog, rekao je kako mu se čini da je tu riječ o tome da neke svjetske sile žele razdvojiti čovjeka od čovjeka, strpati ga u kuću, daleko od drugih, kako bi se lakše moglo manipulirati čovječanstvom koje će biti priključeno na mrežu.

Istaknuo je kako se već vide primjeri kako u takvom sustavu oni koji vladaju mrežama i kanalima komunikacije jednostavno isključe nepoćudne osobe s mreže.

Na taj način, kaže Knezović, kontroliraju komunikaciju.

Smatra da danas živimo u dobu virtualne okupacije, a istaknuo je kako se u takvom sustavu lagano čovjeka pretvara u “bezličnika”.

„Imamo po društvenim mrežama ljude koji će olako doći na te društvene mreže i komentirati bez svog pravog identiteta. Onda mi podsvjesno negiramo sebe. Bez obzira koliko ćemo možda iznijeti istinu, mislim da ne bismo smjeli dopustiti sebi da postanemo nekakva lozinka, password ili „nickname“, onda je to suradnja s ovim ljudima koji nas žele kao bezličnike“.

Govorio je i o obezvrjeđivanju znanja.

„Imamo jednu degradaciju znanja i školstva. Intelektualne elite, kažu, šute. Najžešće je kad ja čujem u Hercegovini da kažu; „šute intelektualci“. Nije da šute, nego nemamo nijednog… Mi nažalost nemamo intelektualaca. Mi imamo neke kvazi-intelektualce, mi nemamo tu scenu. Oni ne šute, nego nemaju što reći. Ili su potkupljeni, ucijenjeni ili su dovedeni u situaciju da ne mogu drukčije preživjeti“, naveo je on.

Dotaknuo se i političkih tema, pa je istaknuo kako smatra da je najveća ludost financiranje poltičkih stranaka.

“Zašto bi mi financirali političke stranke? Političke stranke, koje se bore za vlast, ako su već uzele vlast, oni trebaju od svojih plaća davati u svoju stranku, članstvo itd. A ne da mi financiramo njih, a oni tim novcem koji smo im mi dali, nas izmanipuliraju da mi njih opet biramo i tako se vrtimo u krug”, kazao je.

Poslušajte o čemu je sve govorio