Home Zanimljivosti Kakav je to gel pronađen na Mjesecu?

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu?

SHARE

Kineski znanstvenici identificirali su kemijski sastav i utvrdili moguće porijeklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mjesecu 2019. godine. Tamnozeleni materijal prvi je primijetio kineski  rover ‘Yutu-2’ tijekom istraživanja terena u blizini kratera  Von Kármán, poznatog mjesta na Mjesecu koje u opsegu ima oko 150 kilometara, prenosi Dnevni.ba

Istraživanja

Nova analiza grupe istraživača sa Kineske akademije znanosti potvrđuje da ta supstanca zapravo nije gel već tvrdo i staklasto mineralno jedinjenje koje se rastopilo i promijenilo strukturu na visokim temperaturama.

Tim ga je specifično identificirao kao neku vrstu stijene koja je formirana od dijelova minerala koji su ‘spojeni pomoću neke vanjske sile’.

Kako u timu znanstvenika kažu, supstanca je ‘nastala spajanjem izazvanim udarom’.

Supstancu su prvo primijetili znanstvenici koji su upravljali roverom ‘Yutu-2’ zbog toga što je bio drastično različit od karakteristika okolnog tla u krateru, navodi se u izvješću u Newsweek.

U to vrijeme je opisivan kao tamnozeleni materijal i ‘nalik na gel’ zbog slike koju je kamera dobila na kojoj se vidjelo da sija i da se uočljivo razlikuje od okolnog suhog Mjesečevog tla.

Kako je došla do kratera?

Neki istraživači su predložili tumačenje prema kojem ta supstanca potiče iz vulkanske aktivnosti, ali kineski su znanstvenici kasnije zaključili da na Mjesecu nije bilo aktivnih vulkana tijekom više od tri milijarde godina.

Umjesto toga, tim je utvrdio da je supstanca mješavina pagioklaze, bjeličasto-sivog kristala, silikata, gvožđe-magnezija, olivina i piroksena, koji su svi rastopljeni i pomiješani zajedno uz jaku temperaturu nastalu uslijed udara asteroida.

Znanstvenike ipak još uvijek zbunjuje način na koji je ta supstanca završila u krateru Von Kármán, a gdje i kada se udar asteroida dogodio također još uvijek nije poznato.