Home Politika Evo što čeka državne službenike u FBiH: Zabranjene minice, dekolte, žive boje...

Evo što čeka državne službenike u FBiH: Zabranjene minice, dekolte, žive boje i politika

SHARE
Agencija za državnu službu FBiH pripremila je Prijedlog Etičkog kodeksa za državne službenike u Federaciji BiH.

Između ostalog, u Prijedlogu je navedeno da je državni službenik obavezan da kontinuirano sprječava zloupotrebu položaja, da ne smije primiti poklon, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druge, osim protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrijednosti…

Ako je državni službenik u nedoumici može li smatrati ponuđeni poklon prigodnim poklonom manje vrijednosti dužan je o tome zatražiti mišljenje od neposredno pretpostavljenog, navodi se u Prijedlogu.

Ovaj Prijedlog predviđa da u službenim prostorijama državni službenik ne smije nositi i isticati simbole političkih stranaka, niti njihov propagandni materijal te javno izražavati svoje uvjerenje vezano za političke stranke i njihovo djelovanje.

Državni službenik je dužan suzdržati se od svih aktivnosti koje u javnosti mogu biti percipirane kao podrška političkoj stranci ili kao podrška političkoj aktivnosti bliskog srodnika, navodi se u nastavku.

U dijelu kodeksa koji se odnosi na standarde odijevanja na radu, navodi se da je službenik dužan biti prikladno i uredno odjeven, i da ne narušava ugled institucije, prenosi Dnevni avaz.

Točno je navedeno što se naročito smatra neprikladnom odjećom.

Za muškarce, to su kratke hlače ili druge hlače iznad gležnjeva, majica koja nema ovratnik i rukave ili je neuobičajenih – živih boja, kao i obuća otvorenih prstiju.

Za državne službenice, neprikladni su previše otvoren vratni izrez majice, majica bez leđa i bez rukava, suknja ili kratke hlače koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara te neprimjerena obuća – papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu.

Nije dozvoljena ni sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojem osnovu, nepokriveni torzo te nošenje kape u službenim prostorijama.

Državnom službeniku nije dozvoljeno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela te imati probušene pojedine dijelove tijela, osim ušiju, navedeno je u dokumentu.

Zainteresirana javnost u ovom trenutku može dostaviti eventualne komentare na ovaj Prijedlog, piše Jabuka.tv