Home Gospodarstvo PO PLAĆAMA: ISPRED MOSTARA I GRUDA SAMO SARAJEVSKE OPĆINE I GRAHOVO

PO PLAĆAMA: ISPRED MOSTARA I GRUDA SAMO SARAJEVSKE OPĆINE I GRAHOVO

SHARE

Prosječna plaća u Federaciji BiH, zaključno s prošlom godinom, prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je 928 KM, a zanimljivost je kako neke od gradskih i županijskih sredina znatno odskaču od prosjeka.

Prema podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH, najveća prosječna plaća je u Sarajevskoj županiji – 1153 KM, piše Avaz.

Na drugom mjestu je Hercegovačko-neretvanska županija, s prosječnom plaćom od 1011 KM. Jedino ove dvije županije imaju prosječnu plaću višu od tisuću maraka. Na trećem mjestu je Hercegbosanska županija, s prosječnom plaćom od 890 KM. U kontekstu lokalnih sredina najviša prosječna plaća je u općini Centar u Sarajevu – 1365 KM, na drugom mjestu je Novo Sarajevo s 1290 KM, a potom slijedi Bosansko Grahovo s plaćom od 1163 KM. Mostar ima prosječnu plaću 1112, Grude 1022, Kupres 1019 KM, Kakanj 1025, a Bihać 1014 maraka.

S druge strane, najnižu plaću imaju stanovnici općine Doboj Istok, a prosječna iznosi 571 KM.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, najviše plaće u tom bh. entitetu isplaćivane su u općinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane te šume. Tako je najviša prosječna plaća u Stanarima – 1180 KM, zatim u Ugljeviku 1135 KM, dok je na trećem mjestu Gacko s 997 maraka. Na dnu popisa su Bosanska Kostajnica sa 650 maraka, Teslić sa 628 maraka, Jezero s 571 markom, Donji Žabar s 564 marke, a najniža primanja imaju stanovnici Kupresa, tek 505 maraka. Ekonomist Zlatko Hurtić za Avaz kaže da u situaciji kada domaća statistika vezano za praćenje prihoda stanovništva nije dovoljno razvijena, podatak o prosječnoj plaći daje najpribližniju sliku životnog standarda po općinama. Inače, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u svibnju iznosila je 940 maraka i nominalno je niža za 1,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine te viša za 1,4 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Najniža prosječna neto plaća u svibnju bila je u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane.