Home Život Fra Marin Karačić za HKM: “Ako je nešto od Boga, onda je...

Fra Marin Karačić za HKM: “Ako je nešto od Boga, onda je to uvijek blagoslov, makar nekad bio i teret”

SHARE

Kako radimo svoje ljudske i vjerničke poslove? Zalažemo li se kao pojedinci i kao zajednica za zbiljski napredak ljudske zajednice po odgovornom radu, ali i za napredak Božje stvari u svijetu? Ne zavidimo li drugima na njihovim sposobnostima i karijerama? Znamo li otkriti talente koje nam je Bog dao? O ovim pitanjima s Branimirom i Jozom razgovarao je fra Marin Karačić u prijenosu uživo “Talenti (blagoslov i(ili) teret)”, osvrnuvši se upravo na prispodobu o talentima. (Mt 25, 14-30).

“Najprije, ovo je jedno opasno evanđelje. Nije nimalo slatkasto jer svojevrsno nam je to kao jedna duhovna inventura, jedan kraj našeg života gdje Gospodin povlači crtu za sve ono što jesmo ili nismo napravili u svom životu (…) Talent kod Židova je bila vrijednost novca za 6 tisuća radnih dana. To je preko 20 godina radnog staža i samim time taj jedan mladić što je dobio jedan talent, dobio je dosta, nije dobio malo kako se nama čini. Bog njemu daje novca za 20 godina radnog staža unaprijed. Laički bi se moglo reći da je to kao kad ti netko dadne neki novac za siromašne koji trebaš upotrijebiti za nekoga, a ti ga ostaviš za sebe. Tako je i sa svojim nekim talentima – Bog ti je dao vrijeme, a ti ga potratiš. Ukradeš to vrijeme i iskoristiš ga za nešto pogrešno”, naveo je fra Marin također istaknuvši da danas ima puno problema sa pogrešnim slikama o Bogu: “Ako imaš pogrešnu sliku o Bogu u glavi, ti ne možeš ni pristupiti tom Bogu na ispravan način.”

Ako smo ti i ja braća koji gradimo zajedničku kuću, onda mi neće biti bitno koliko ti cigla postaviš, a koliko ja.

Fra Marin osvrnuo se i na vrlo važno pitanje o talentima koje pojedinci posjeduju, a koji ponekad u drugima izazivaju zavist: “Proslavljamo li njima Boga ili sebe?” “Ako mi je cilj proslaviti Boga, onda mi ne smeta što netko drugi pokraj mene isto na neki način proslavlja Boga. Ako ja tim talentima proslavljam sebe, onda ću ja tog brata, tu sestru gledati kao neku konkurenciju”, rekao je fra Marin. “Ako smo ti i ja braća i gradimo našu zajedničku kuću, ako nam je cilj izgraditi kuću, onda mi neće biti bitno koliko ti cigla postaviš, a koliko ja.”

Na pitanje jesu li talenti blagoslov ili zapravo teret, fra Marin ističe da su talenti uvijek darovi od Boga. “Ako je nešto od Boga, onda je to uvijek blagoslov, makar nekad bio i teret. Talenti su uvijek od Boga i uvijek su dar. I nikada nisu dar za nas same, nego su nekako uvijek dar za zajednicu. Stvarno je bitno naučiti povući svoj ego i zavist te prepoznati tuđi dar kao svoj vlastiti – gledati tuđi uspjeh kao svoj vlastiti. To je ono što nas Krist uči, da smo udovi jednoga tijela i da je upravo ljepota u našoj različitosti ako izgrađujemo jedan Kristov svijet i Crkvu”, pojasnio je fra Marin.

Video u cijelosti možete pogledati na našem Instagram profilu:

Razgovori će se nastaviti utorkom na HKR-ovom Instagram profilu. Rapored gostovanja:

4. kolovoza fra Ivan Marija Lotar – Mediji i mladi

11. kolovoza don Damir Stojić – Brak i bračna ljubav