Home Život U Širokom Brijegu obilježen Svjetski tjedan dojenja: Koronavirus se ne prenosi majčinim...

U Širokom Brijegu obilježen Svjetski tjedan dojenja: Koronavirus se ne prenosi majčinim mlijekom

SHARE
Petu godinu zaredom u Širokom Brijegu je organizirana edukacija i druženje povodom Svjetskog tjedna dojenja koji se obilježava u prvom tjednu kolovoza u 170 zemalja svijeta.

Organizator je Dom zdravlja Široki Brijeg, a nazočnima su korisne i vrijedne informacije podijelile pedijatrica dr. Ana Zovko Marić, doktorica obiteljske medicine Melani Kvesić te savjetnica za dojenje sestra Rusmira Arapović. Edukacija i druženje održano je u utorak navečer na terasi restorana Vrelo Borak.

Tema ovogodišnjeg susreta, koji je održan na terasi restorana Vrelo Borak, bila je vezana uz aktualnu situaciju s koronavirusom.

Sva istraživanja koja su do sada provodene nisu dokazala aktivan virus u majčinom mlijeku, tako da nema dokaza da se koronavirus prenosi majčinim mlijekom što je olakšavajuća okolnost. Nikako ne treba prekidati dojenje, a to je naše glavno geslo. Jedino se dojenje prekida u slučaju ako je majka izrazito bolesna ili životno ugrožena zbog koronavirusa. U svim ostalim situacijama rizik od korone je izrazito manji od benefita koje dojenje donosi. U majčinom mlijeku su nađena IgA protutijela protiv koronavirusa kod majki koje su prebolile ili boluju od koronavirusa što znači da djelomično štiti novorođenče, izjavila je za portal Jabuka.tv pedijatrica dr. Ana Zovko Marić.

”Psihička stabilnost majke je najbitnija kod dojenja”, dr. Ana Zovko Marić

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dvoje od troje novorođenčadi nije izrazito dojeno do šestog mjeseca života. To je poražavajuća brojka koja se u zadnjih 20 godina nije znatno promijenila, smatra dr. Zovko Marić koja dodaje da službenim podataka za Županiju Zapadnohercegovačku nema s obzirom da u ovoj županiji ne postoji patronažna služba.

Doktorica smatra da je psihička stabilnost majke najbitnija kod dojenja.

Najbitnije kod dojenja, po meni, je psihička stabilnost majke i volja da želi dojiti. Ako je ona spremna za to, do toga će sigurno doći. Treba biti spremna na teškoće pri dojenju, teškoće postoje, ali kada ih prebrodimo onda smo svi jako sretni, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv pedijatrica dr. Ana Zovko Marić.