Home Vijesti Dok su bile mjere zbog korone na snazi u FBiH bilo 1.082...

Dok su bile mjere zbog korone na snazi u FBiH bilo 1.082 zaraženih, pogledajte koliko ih je zaraženo dok nije bilo mjera

SHARE

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da se u tom entitetu više neće žrtvovati ekonomija kako bi se suzbilo širenje koronavirusa “jer ćemo u protivnom zapasti u zonu gladi”.

“Za vrijeme i poslije uvođenja mjera imamo potpuno različite brojke. Mjere su bile na snazi od 16. ožujka do 29. svibnja, dakle 2,5 mjeseca. U tom periodu smo imali 1.082 zaraženih i 39 mrtvih. Izliječenih je bilo 956 i ostalo nam je samo 87 neizliječenih. Nevjerojatno su djelovale naše mjere koje su bile restriktivne”, kazao je Novalić.

Nadalje navodi da su podaci za dva mjeseca poslije 29. svibnja nevjerojatni.

“Za dva mjeseca imamo sedam puta više zaraženih (7.517) i četiri puta više mrtvih (187). Broj aktivnih 3.960. To su sasvim drugi brojevi koji govore da su one mjere bile efikasne, ali su bile pogubne za ekonomiju. Mi smo u ožujku imali plus 3,3 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. Travanj je dao minus 13,3 posto prihoda. To je direktni odraz ekonomskih kretanja. Svibanj je dao optimizma, jer smo usvojili zakon, pa je to 13,3 palo na 10,5 posto. Smanjeni su prihodi. Konačno lipanj minus 7,2 posto. Srpanj imamo plus 6 posto, ali zahvaljujući korona-zakonu mi ubrizgavamo 32 milijuna. Ekonomija nam je prodisala kako smo skinuli mjere”, rekao je on.

Napominje kako ne žele više žrtvovati ekonomiju jer će zapasti u zonu gladi.

“Mjere ćemo dorađivati. Ići ćemo na dodefiniranje. Umorni policijski sektor i inspekcijske službe, koji je jako dobro radio, prestali su da djeluju na terenu. Vratit ćemo restriktivnu varijantu. Nećemo vratiti onako rigorozne mjere. Više nije sveobuhvatan pristup, nego je na određeni način asimetričan. Sarajevo bi trebalo imati restriktivne mjere, a Tuzla ne bi morala. Inicirat ćemo asimetrične mjere”, istakao je Novalić, prenosi Klix.