Home Gospodarstvo Stare hercegovačke kuće su apsolutni hit, cijena im ide od 100 do...

Stare hercegovačke kuće su apsolutni hit, cijena im ide od 100 do 500 KM po danu

SHARE

S obnovom stare kuće počela sam prije nekoliko godina i u pandemiji sam uspjela sve završiti sa suprugom. Znate kako je u BiH, kredit je teško vraćati pa nismo htjeli riskirati, nego smo određenu svotu novca izdvajali svakog mjeseca i ulagali je u kuću. Nije bio plan iznajmljivati je, nego da se mi u njoj odmaramo. Međutim, bilo je toliko poziva prijatelja koji su morali u samoizolaciju pa smo shvatili da bismo teško došli na red u ovakvom dobu te smo odlučili nešto i zaraditi – priča za Večernji list BiH žena koja se sa suprugom u ZHŽ-u odlučila za ovakvo ulaganje i ostvarivanje dobiti.

Oaza mira

U krševitoj Hercegovini iznajmljivanje kuća s bazenom za odmor apsolutni je hit i mnogi svoje stare kuće pretvaraju u oazu. Da nikad veća potražnja nije bila za takvim kućama, potvrdio je i nedavno za Klix Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ-a. – Mnogi od njih se oglašavaju preko Bookinga i drugih servisa te prilagođavaju svoju ponudu potražnji i pružaju posjetiteljima zaista pravi ugođaj – kazao je Bašić. Gostima u tim kućama omogućeni su razni dodatni sadržaji. Uz neizostavni internet u kući, terasa ima i kamin kako bi se pripremila vrhunska gozba, kao i sportsko igralište koje služi za sve, od nogometa do tenisa. Ovisno o broju osoba, cijene variraju od 100 do 500 KM.

Posavjetovati se

S obzirom na to da je doba pandemije populariziralo stare kuće i njihovu obnovu, stručnjaci savjetuju da se to ne radi napamet. – Prije obnove posavjetujte se s arhitektom, dizajnerom interijera ili građevinskim inženjerom, ovisno o predviđenim radovima na obnovi. Ti će stručnjaci napraviti plan obnove, procjenu troškova i predviđeno vrijeme obnove. Samo uz dobar plan možete početi s financijskim i vremenskim planiranjem. Manje obnove koje ne zahtijevaju građevinsku dozvolu jesu radovi investicijskog održavanja u koje spadaju popravci, građevinski, instalaterski, obrtnički radovi, zamjena instalacija, tehnoloških uređaja i druge opreme. Primjeri takvih radova su: zamjena parketa, keramičkih pločica, sanitarnih i drugih elemenata, oslikavanje zidova i stropova i adaptacija fasade zgrade uz ugradnju odgovarajuće toplinske izolacije i izvedbu završnog sloja. Sve je to moguće pod uvjetom da se ne poseže u konstrukciju objekta, da se ne mijenja veličina, kapacitet, namjena i vanjski izgled objekta. Ako staru kuću prije obnove morate kupiti, cijeni obnove treba dodati i cijenu nekretnine – upozoravaju u tvrtki Tim gradnja.

Što se cijene tiče, na nju utječu planirani zahvati, kvaliteta materijala i opseg obnove, kao i nepredviđeni troškovi, npr. ako tijekom obnove utvrdite da je potrebno zamijeniti određene konstrukcijske elemente ili obnoviti električne instalacije. U boljoj procjeni investicije može vam pomoći iskusni arhitekt ili građevinski inženjer koji ima iskustva s renoviranjem.