Home Društvo Kako bi trebao izgledati povratak u školske klupe u vrijeme pandemije Covid-19

Kako bi trebao izgledati povratak u školske klupe u vrijeme pandemije Covid-19

SHARE

Kako će izgledati nova školska godina glavna je tema prosvjetnih radnika i roditelja. Nedavno su objavljene fotografije osnovne škole u Houstonu (SAD) na kojima je jasno prikazano kako bi povratak u škole u vrijeme pandemije Covid-19 trebao izgledati.

Na fotografijama se vide djeca koja s maskama stoje u redu i drže distancu. Nastavnici su također s maskama, zaposlenici pomažu djeci da dezinficiraju ruke, stolovi u učionicama imaju pregrada od pleksiglasa, tjelesni odgoj se također izvodi s maskama. No, koliko je taj scenarij realan za Bosnu i Hercegovinu gdje škole nemaju sredstava ni za sapun?

Još uvijek ne postoji službeni stav kako će izgledati nastava u bh. školama.

Dok su neke županije, poput Hercegovačko-neretvanske već najavile da će školska godina normalno početi 7. rujna, u koliko se krizni stožer HNK složi sa odlukom, u drugima se još nisu oglasili kako će nastava biti realizirana.

U Sarajevskom kantonu aktualna je anketa u kojoj su roditeljima ponuđene tri opcije, da nastava bude normalna s povratkom u škole, da bude djelimično online sa podjelom razreda na grupe i treća da opet u potpunosti bude online nastava. Iz Ministarstva obrazovanja KS još nisu dali službenu  informaciju koja je opcija najizglednija.

Istovremeno dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) preporučuje da se škole ponovo otvore ističući kako su poduzete striktne mjere kako bi se doprinijelo suzbijanju širenja Covida-19. U svojoj studiji tvrde kako postoje brojni dokazi o negativnom učinku zatvaranja škola na fizičko i mentalno zdravlje djece, njihovu prehranu, sigurnost i učenje.