Home Vijesti URGENTNO Zabrana pušenja na svim javnim mjestima u FBiH

URGENTNO Zabrana pušenja na svim javnim mjestima u FBiH

SHARE
Udruga PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputio je apel Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, Vladi FBiH i županijskim vladama, urgirajući na neophodnost poduzimanja hitnih mjera u vezi usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana, kako bi se što više spriječili kobni ishodi uzrokovani trenutnom pandemijom COVID-19.

 Živimo u vremenu kada najveća briga za institucije sustava treba biti zdravlje ljudi. Briga o zdravlju i adekvatno ponašanje jedino mogu zaustaviti širenje koronavirusa – navode iz ovih organizacija.

Udruga PROI zajedno sa​ 39 ​članica Partnerstva za BIH bez duhanskog dima poziva da se hitno zabrani pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tijekom pandemije COVID-19. Navode da se provedba ove mjere mora posebno nadzirati u ​​zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu.

Pozivaju da se potpuno ograniči upotreba nargila koja bi utjecala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa. Također, da se zabrani reklamiranje duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvode za zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i mladi.

Nadalje, kako navode iz ovih organizacija, zabraniti duhanskoj industriji donacije i partnerstva s institucijama. Također, pri Ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja, te uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprečavanje COVID-19.