Home Zanimljivosti Međugorje: Pogledajte video sa Plavog križa nakon što je obnovljen

Međugorje: Pogledajte video sa Plavog križa nakon što je obnovljen [video]

SHARE

Ispod samog Brda ukazanja nalazi se Plavi križ, mjesto gdje je 4. srpnja 1982. godine Gospa izrazila želju da Ivan pokrene molitvenu skupinu.

Mještani, da bi molili krunicu bili su prisiljeni ići po noći na Brdo ukazanja jer je tadašnja milicija branila svakome ići na Brdo ukazanja. Inače svatko tko se nebi pridržavao toga bio je smatran državnim neprijateljem.

Tako jednog dana, točnije 4. srpnja 1982 godine mještani su sa Ivanom krenuli na tkz. “Glavno mjesto” da bi zajedno molili krunicu. No nenadano se kod lijevog Plavog križa Ivanu ukaza Gospa i kaže mu da želi da se formira molitvena skupina i da se sastaje dva puta tjedno.

Tako je formirana Ivanova molitvena grupa koja se sastavala po Gospinoj želji 2 puta tjedno.

Bio je utorak 27. srpnja, molitvena skupina pošla je na na Brdo Ukazanja te se Ivanu Gospa iznenada ukazala i upozorila ga da ga uviše stotinjak metara čeka zasjeda. Tako je Gospa zaštitila Ivanovu molitvenu grupu.

Te su na spomen toga mještanin Bijakovića i član Ivanove molitvene grupe Nedjeljko Brečić označili to mjesto tako što su napravili križ. A da se križ ne istroši i da se zaštiti obojan je plavom bojom koju je koristio Ivanov otac Stanko za bojanje ograde jer druge nije bilo.

1989. godine, po dopuštenju molitvene skupine, jedan talijanski hodočasnik imenom Fausto zamjenjuje drveni križa sa željeznim, jer drveni križ je bio sagorio od svijeća, pošto bi se na tom mjestu sastajalo i molilo puno ljudi znajući da je to mjesto na kojem se Gospa ukazuje!

Godine 1999., na 17. obljetnicu molitvene skupine, to jest opet na datum 4. srpnja iznenada, tijekom molitvenog programa za skupinu, umire član koji je postavio prvi plavi križa, Nedjeljko Brečić!

Članovi molitvene skupine, zajedno sa Ivanom vidiocem, podigoše drugi plavi križ u maloj uvali (Lijevi na fotografiji), kao spomen na preminulog člana molitvene zajednice, Nedjeljka Brečića!