Home Crna kronika FOTO: Osumnjičen (57) za kaznena djela iznude i lihvarskih ugovora u iznosi...

FOTO: Osumnjičen (57) za kaznena djela iznude i lihvarskih ugovora u iznosi preko 5 mil. kuna

SHARE

Dubrovački poduzetnik Dragan Grubišić  priveden je na saslušanje pred suca istrage zbog toga što je osumnjičen u više slučajeva iznude i sklapanja lihvarskih ugovora, doznaje Dubrovački dnevnik.

O slučaju se očitovala i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 57 godina sumnjiči se za više kaznenih djela Iznuda i više kaznenih djela Lihvarski ugovor na štetu dvije muške osobe u dobi od 62 i 67 godina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni u razdoblju od 2005. do 2020. g., u namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, vršio kontinuirani pritisak prema oštećenom 62-godišnjaku, s kojim je prethodno imao poslovni odnos, da mu na osnovu nepostojećeg duga, odnosno nepostojeće očekivane dobiti spomenutog poslovnog odnosa, isplati 250 tisuća eura, zbog čega je oštećeni bio prisiljen prodati dio svoje imovine kako bi navedeni dug isplatio. Također je utvrđeno da je spomenutom oštećeniku izravno prijetio smrću pokušavajući ga na taj način prisiliti da na štetu svoje imovine isplati dugovanja osumnjičenika prema trećim osobama.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je osumnjičeni oštećenom 62-godišnjaku tijekom 2009. godine posudio novčani iznos od 80 tisuća eura, obračunavajući mu pri tom nesrazmjernu kamatu po kojoj je iznos duga 2011. g. dosegnuo iznos od 354 tisuće eura, zbog čega je oštećeni bio primoran predati mu na korištenje svoju nekretninu u koju se osumnjičenik uselio.

Opisanim kaznenim djelima 62-godišnjaku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 5 milijuna kuna.

U odnosu na oštećenog 67-godišnjaka kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 57-godišnjak u vremenskom razdoblju od 2018. do 2020. g., u više navrata, iskorištavajući financijske poteškoće, lakomislenost i naivnost oštećenog, istome posudio novčani iznos od najmanje 78 tisuća eura, uz nesrazmjernu kamatu, na osnovu koje mu je oštećeni isplatio najmanje 38.400,00 eura, ali je unatoč plaćenoj kamati, njegov dug i dalje rastao pa je oštećeni zbog nemogućnosti vraćanja duga i straha od osumnjičenika bio prisiljen napustiti Republiku Hrvatsku.

Opisanim kaznenim djelima 67-godišnjaku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 307 tisuća kuna.

Pretragom doma koji koristi osumnjičenik pronađena je dokumentacija i veća količina novca za koju se osnovano sumnja da potječu od izvršenja spomenutih kaznenih djela.

Osumnjičeni 57-godišnjak je u poslijepodnevnim satima jučer, 25. kolovoza, uz kaznenu prijavu doveden pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Koristimo ovu priliku da pozovemo eventualne žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela da se s punim povjerenjem jave policiji, priopćila je danas Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

Foto: Goran Mratinić/Dubrovački dnevnik