Home Vijesti Evo što će dočekati buduće međugorske hodočasnike!

Evo što će dočekati buduće međugorske hodočasnike!

SHARE

Cesta koja vodi od Tromeđe do Međugorja buduće hodočasnike dočekat će potpuno obnovljena.

Prema riječima načelnika općine Čitluk Marina Radišića, radovi na projektu rehabilitacije regionalne ceste R-425a na dionici Zvirovići – Tromeđa napreduju planiranom dinamikom.

Potpuno obnovljena cesta do Međugorja dočekat će buduće međugorske hodočasnike

Projekt je podijeljen u tri poddionice, od kojih su dvije većim dijelom na području općine Čitluk. Riječ je o poddionici Miletina – Međugorje (Atlas) i poddionici Međugorje (Atlas) – Tromeđa, piše Večernji list.

Izmješten vodovod

– Ukupna dužina spomenutih dviju poddionica je 3,3 kilometra i na njima se u ovom razdoblju izvode radovi. Na većem dijelu poddionice Miletina – Međugorje (Atlas) postavljen je nosivi sloj asfalta, čemu su prethodili opsežni pripremni radovi karakteristični za obnovu prometnice, ali mnogo je učinjeno i na izmještanju kao i postavljanju novih instalacija – ističe načelnik Radišić.

Dodaje kako je na drugoj poddionici izmješten postojeći vodovod i zamijenjen novim, u trup ceste postavljene su i nove instalacije za odvodnju oborinskih voda, TK i kabelska mreža, elektroinstalacije, među kojima i one za buduću javnu rasvjetu.

– Prilikom postavljanja nosivog sloja asfalta radovi su izvođeni tako da je prometnica istodobno asfaltirana u cijeloj poprečnoj širini kako bi se postigla što bolja zbijenost i ravnost nosivog asfaltnog sloja – kaže Radišić za Večernji list.

Dok je na većem dijelu druge poddionice postavljen nosivi sloj asfalta, na trećoj poddionici, onoj od raskrižja kod Atlasa do Tromeđe, trenutačno se izvode zemljani radovi. Paralelno uz ove radove, Općina Čitluk na spomenutoj dionici realizira projekt postavljanja kolektora za fekalnu i oborinsku odvodnju, što je praćeno i izmještanjem ostalih instalacija.

– Radove na rehabilitaciji regionalne ceste R-425a izvodi KTM Brina iz Posušja, a u projektu rehabilitacije je i izgradnja potpuno novog kružnog toka na raskrižju kod Atlasa koji će biti izgrađen u završnoj fazi radova.

Ugovor s posuškom tvrtkom

Važno je naglasiti da su pripreme za izgradnju kružnog toka kod Atlasa već započete. Uz već spomenuto izmještanje instalacija, na ovom dijelu radilišta uskoro slijedi i uklanjanje objekta koji se nalazi na lokaciji budućeg kružnog toka – objasnio je načelnik Radišić daljnji tijek radova.

Inače, početku radova prethodilo je potpisivanje ugovora o rehabilitaciji regionalne ceste R-425a – dionice Zvirovići – Tromeđa koji su potpisali Federalno ministarstvo prometa i veza, JP Autoceste FBiH i Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a.

Odlukom Vlade FBiH odobrena su sredstva za rehabilitaciju regionalne ceste R-425a na dionici Tromeđa – Zvirovići, a za implementatora je određen JP Autoceste FBiH. Nakon provedene procedure javne nabave, ugovor za izvođenje radova sklopljen je s posuškim poduzećem KTM Brina d.o.o. u vrijednosti od 5,448.481,38 KM s PDV-om. Nadzor obavlja konzorcij IPSA Institut d.o.o. Sarajevo i IGH Mostar.

Predmetna dionica dužine je oko 5,8 kilometara, a izvođački je podijeljena na tri poddionice: Zvirovići – Miletina – dužine 2,5 km, zatim Miletina – Međugorje (Atlas) – dužine 2,2 km te Međugorje (Atlas) – Tromeđa – duga 1,1 km.