Home Kultura Ljubuški pravi još jedan veliki iskorak, potpisan je ugovor o obnovi kule...

Ljubuški pravi još jedan veliki iskorak, potpisan je ugovor o obnovi kule herceg Stjepana: To je naš najvažniji projekt

SHARE

Danas je u Ljubuškom potpisan ugovor sa tvrtkom “Fajić građevinar” koja će raditi na obnovi bedema Kule herceg Stjepana u Ljubuškom.

Riječ je o ugovoru vrijednom 139 tisuća KM.

Ispred Grada Ljubuškog ugovor je potpisao vd. gradonačelnika Vedran Markotić, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić, direktor tvrtke Fajić građevinar.

Ljubuški: Potpisan ugovor o obnovi kule herceg Stjepana - audio i foto

Rok za izvođenje radova po ugovoru je 90 dana.

„Mi imamo jedan mjesec da se pripremimo. Radovi obuhvaćaju zidanje nedostajućih zidova i prsobrana, injektiranje i ojačavanje zidova, radove na dersovanju… Sve ono što je projektom predviđeno, to ćemo uraditi…“, rekao je Maksumić.

Istaknuo je kako je i on sam Ljubušak.

„Cijeli život gledam u kulu, pa je to dodatni motiv da uradimo posao još bolje“, rekao je Maksumić.

Nakon potpisivanja ugovora, vd. gradonačelnika Markotić je istaknuo kako je uvjeren da će se radovi brzo završiti na zadovoljstvo sviju.

„Ovo je tvrtka koja ima svoj renome, koja je sudjelovala u obnovi starog dijela Grada Mostara, obnovi Blagaja“, istaknuo je Markotić.

Dodaje je kako obnovu kule smatra jednim od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Ljubuškom.

„Kula je u dosta lošem stanuju zbog potresa i zbog propadanja kroz stoljeća. Mi ovime želimo vratiti sjaj tom dijelu Ljubuškog i naravno iskoristiti Kulu u svrhu pojačanja turističke ponude Ljubuškog, uz Kravicu, Koćušu, naš muzej na Humcu koji je nastariji u BiH, rimski logor Bigeste, rijeku Trebižat i sve ostalo što Ljubuški nudi“.

„Želimo da naša kula postane nezaobilazni dio turističke ponude, da je vežemo s Kravicom i svime ostalim. Ona je prometno vrhunski povezana, na cesti je između Međugoruja, Čitluka i Ljubuškog. Kroz ranije projekte je asfaltiran pristupni put do samog Starog Grada tako da je dostupna turistima i posjetiteljima“, rekao je Markotić, koji je naveo kako na ovome rade već duži niz godina.

„Ugovor je financiran iz projekta prekogranične suradnje FortNet, čija je ukupna vrijednost projekta je 470 tisuća eura. Mi smo prije nekoliko godina krenuli s izradom projektne dokumentacije kao Grad, zajedno s Razvojnom agencijom HERAG. Javno poduzeće Parkovi je također sudjelovalo u tome izradom projektne dokumentacije, prvo idejnog projekta, a poslije i glavnog projekta obnove Kule hercega Stjepana koja je jedan od simbola Grada Ljuubškog, uostalom mi smo Hercegov grad. Nakon što smo dovršili projektnu dokumentaciju, kandidirali smo se na dva projekta prekogranične suradnje. Jedan od njih je ovaj u kojem smo danas potpisali ugovor, a drugi je projekt čiju realizaciju ovih dana očekujemo. Tu je riječ o projektu prekogranične suradnje (trilaterala) između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Ukupna vrijednost tog projekta je preko dva milijuna eura i tada bi s ovim drugim projektom čija realizacija slijedi iznos obnovu kule trebao biti preko 800 tisuća KM, tako da bi ukupno s ova dva projekta preko milijun KM trebalo biti osigurano za same građevinske radove na obnovi Kule“, rekao je Markotić.