Home Vijesti Migrant htio platiti mrtvu glavu! Sutkinja: U BiH tog zakona nema

Migrant htio platiti mrtvu glavu! Sutkinja: U BiH tog zakona nema

SHARE

Marokanac Khalid Amrawi (20) osumnjičen za ubojstvo migranta na Ilidži danas na početku sjednice na Sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora.

Uz pomoć prevoditeljice, odmah je upitao sutkinju Indiru Jahić može li on pozvati svoju rodbinu da plate mrtvu glavu i da tako završe postupak. Plaćanje krvarine, odnosno naknade obitelji za ubijenu osobu, uobičajeno je u njegovoj zemlji.

Sutkinja Jahić objasnila je Marokancu da to zakoni BiH ne predviđaju, te je ročište otvorila.

Marokanac je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, te u prvim kontaktima s prevoditeljicom koja mu je pokušala objasniti za što se tereti, počeo plakati. Ubrzo se smirio kada mu je donesena voda, te kada je u sudnicu ušao odvjetnik Omar Mehmedbašić koji ga je pokušao razvedriti. Migrant se vjerojatno rasplakao zbog činjenice da se ubojstvo ne može riješiti lovom, odnosno plaćanjem obitelji ubijenog, čime ubojica postaje slobodan čovjek. U BiH tako, nažalost, može tko može, međutim migrant je ipak manja riba.

Tužiteljica Željka Radovanović – Sokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će se osumnjičeni Marokanac dati u bijeg ako mu se ne odredi jednomjesečni pritvor. I sam Amrawi kazao je da više nije u centru “Ušivak” s ostalim migrantima već da se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka.

Odvjetnik Omar Mehmedbašić kazao je da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora, jer je Markonanac postupao u nužnoj obrani, prenosi Avaz.

– Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario, bio je mnogo krupniji od njega, te da nije bilo drugog načina da se obrani. Čuli ste da ga je i više puta pokušao silovati- kazao je Mehmedbašić.

Dodao je da je Halid ranije iskazao namjeru za uzimanje azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Mehmedbašić smatra da je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u “Ušivak”

Sutkinja Jahić naknadno će donijeti rješenje o pritvoru.