Home Društvo Nevolje za mladence iz Dalmacije: I u Hercegovini zabranjuju velike svadbe, najliberalniji...

Nevolje za mladence iz Dalmacije: I u Hercegovini zabranjuju velike svadbe, najliberalniji režim u ŽZH

SHARE

I Hercegovina reducira svadbe, a i kontrole su izgleda krenule po tamošnjim svadbenim salonima, koje su punili mladenci iz Dalmacije. Imoćani su odlazili u Posušje, Vrgorčani u Ljubuški, Neretvani u Čapljinu i Mostar, Dubrovčani u Neum. Što se tiče epidemioloških mjera kojima se reguliraju svadbene svečanosti, one su šarolike županije do županije, piše Abcportal.info.

Najdalje je otišla Hercegbosanska županija, koja je potpuno zabranila svadbene svečanosti. Iza nje je Hercegovačko-neretvanska gdje su ograničenja slično kao u Hrvatskoj do 50 uzvanika, dok je najliberalniji režim u zapadno-hercegovačkoj županiji. Tako se u svadbenim salonima u Ljubuškom i Širokom brijegu mladenci mogu veseliti sa 200 uzvanika.

Međutim, nije sve baš tako liberalno pa prostor održavanje svadbenih svečanosti treba imati najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Broj uzvanika i raspored sjedenja potrebno je dostaviti Zavodu za javno zdravstvo ŽZH najkasnije tjedan dana prije održavanja svadbene svečanosti, a dan prije održavanja svadbe potrebno je ispred prostora održavanja istaknuti raspored sjedenja s točnim popisom uzvanika. Na dan svadbe mora se osigurati beskontaktno mjerenje temperature uzvanika prije ulaska u prostor svadbene svečanosti. Za sva druga okupljanja vrijedi ograničenje od 50 osoba u zatvorenim prostorima i 100 osoba na otvorenom prostoru.

Otkako su krenule restriktivne epidemiološke mjere po pitanju velikih okupljanja svadbe se sele u Hercegovinu, premda su i do sada tamošnji saloni često bili izbor mladenaca iz Dalmacije, i to zbog značajno jeftinije cijene stolice uz istu ili pak bolju razinu usluge. Cijena stolice se kreće od 45-60 KM-a (160-240 kuna).

U salonima u Ljubuškom, Posušju, Širokom Brijegu, Mostaru, Međugorju, za tu cijenu se može očekivat: pršut, sir, francuska salata, uštipci, teleća ragu juha, teleći rižoto, dalmatinska pašticada, krokete, janjetina i teletina, krompir i miješana salata. Također u cijenu je uračunata i vjenčana torta, omlet iznenađenja, vinski gulaš i kava. Sve ovisno o željama mladenaca, kojima je epidemija Covid-a 19 pomrsila planove. Unatoč svemu tek rijetki odustaju od svadbenih svečanosti. Uglavnom se istražuju opcije kako bi se izigrala ograničenja HZJZ-a, pa su tako svadbe postale velika prijetnja za širenje korona virusa u što smo se mogli uvjeriti i nedavno u Dubrovniku, kada je svadbeno veselje od dvjestotinjak uzvanika na tvrđavi Lovrjenac iznjedrilo više od deset pozitivnih osoba, među njima mladu i mladoženju.

I u Metkoviću je COVID-19 krenuo upravo sa svadbe. Problem je i veći kada se svadbena svečanost održava u Hercegovini jer tu nemaju pristupa hrvatski epidemiolozi koji moraju doslovno vjerovati na riječ u slučaju epidemiološke obrade.

Podsjetimo, stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije kao reakciju na situaciju u Metkoviću zabranio je održavanje “velikih“ svadbi, odnosno broj uzvanika je sveo na 50. Stručnjaci drže da bi za prve vidljive rezultate restriktivnih mjera koje su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenule od ponedjeljka trebalo najmanje proći dva tjedan. Osim na svadbama na pedeset osoba je ograničen i broj na pogrebima, koji se organiziraju bez izražavanja sućuti bliskim kontaktima te je za obiteljska okupljanja dopušteno dvadeset osoba.

Lokalni dalmatinski ugostitelji i vlasnici svadbenih salona nisu zadovoljni ovakvim mjerama stožera, kojima se broj uzvanika ograničio na maksimalno 50. Neki su do kraja ove godine već otkazali zakazane svadbe jer im se naproto ne isplati raditi za tako mali broj ljudi.