Home Vijesti Đikić: Svijet blizu cjepiva, podaci o ruskom cjepivu uistinu impresivni

Đikić: Svijet blizu cjepiva, podaci o ruskom cjepivu uistinu impresivni

SHARE

Znanstvenik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV rekao je da je pozitivno to što turisti i dalje dolaze u Hrvatsku. Ovi povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju nas u dobrom svjetlu u Europi, kazao je.

Kada je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene. “Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenja podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest”, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje. “U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne. Moramo biti oprezniji i kritičniji”, kaže.

Dodao je da je cijeli svijet blizu cjepiva. “Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana”, rekao je znanstvenik.

Dodao je kako je dobro što se dogodilo u Oxfordu dobro jer se radi vrlo kritično.

To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određeno dozu sigurnosti da će cjepiva koje biti djelotvorna i neštetna, kaže.

Poručio je da je svakako važno i cijepljenje protiv gripe. ”Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu covidom”, kaže.

Komentirao je i prijepore u javnosti kada se govori o rukovanju, pogotovo kada je riječ o političarima. “Mislim da je to deplasirano malo, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske jer je to neophodno”, zaključio je Đikić.