Home Društvo Roditelji u Mostaru izlaze na ulice

Roditelji u Mostaru izlaze na ulice

SHARE

Roditelji će u Mostaru organizirati prosvjednu šetnju u ponedjeljak u 18.00 sati na Španjolskom trgu u Mostaru, najavljeno je na Facebook grupi Inicijative roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci.

Roditelji su svjesni da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom i da je svima jedina šansa koordinirano i zajedničko istupanje.

Inicijativa roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci, smatra da trebaju ići u smjeru prosvjeda, jer pokušali su razgovarati s nadležnima no oni su ih ignorirali.

”Pokušali smo razgovarati, ignorirani smo od strane ministra. Predstavnici udruge Naša djeca su  obavijestili da planiraju prosvjednu šetnju u Mostaru. Mi pozivamo sve roditelje članove ove inicijative kao i sve potpisnike naše peticije (i sve ostale koji podupiru ovu inicijativu) da se pridruže ovoj mirnoj prosvjednoj šetnji. Ovo će biti samo blago upozorenje u ono što slijedi poslije, a to su masovna miroljubiva okupljanja sa jasnim ciljem – povratka na normalno školovanje!”, navodi se na Facebook grupi Inicijative roditelja.

Naime u ovu Inicijativu uključeni su roditelji iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, a na Facebook grupi, administratori su odlučili sve roditelje i zainteresirane za ovu tematiku barem jednom tjedno, opširnije informirati o poduzetim aktivnostima kroz prethodni period i najaviti nove.

Od osnivanja ove Inicijative pa do danas, bilo je nekoliko prilično bitnih aktivnosti sastali su se predstavnici udruge Naša djeca iz Mostara i Inicijative roditelja iz Ljubuškog.

”Cilj nam je okrupniti napore i efektivnije se suprotstaviti nelogičnim i restriktivnim mjerama koje se trenutno provode isključivo i jedino u školama (osnovnim i srednjim). Svjesni smo da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom i da nam je svima jedina šansa koordinirano i zajedničko istupanje. Na tom sastanku usuglasili smo nekoliko bitnih smjernica i aktivnosti”, navodi se na stranici, predstavnici udruge Naša djeca su trebali imati sastanak s nadležnima u županiji, na kojem se nije pojavio ministar obrazovanja.

Roditelji su odlučili izraditi i Dokument o preuzimanju odgovornosti za vlastito dijete uz provođenje higijenskih mjera unutar škole.

”U komunikaciji sa nastavnim osobljem i ravnateljima raznih škola sa područja HNŽ-a/ZHŽ-a, primijetili smo da je jedan od glavnih problema u cijeloj priči taj što se ravnatelji boje sankcija u slučaju da jedno dijete oboli, a da se oni istovremeno nisu držali svih preporuka Ministarstva. Zbog toga, svim roditeljima planiramo ponuditi dokument u kojem stoji da oni preuzimaju odgovornost za pojavu simptoma bilo koje bolesti ili infekcije, kao i mogućnost prijenosa istih. Na ovaj način rasteretit ćemo ravnatelje tog straha (i odgovornosti), a kao rezultat tražit ćemo da svako dijete čiji roditelj to potpiše može ići u školu na način na koji je to bilo i ranije, ukoliko to želi (bez maske, bez svakodnevnog mjerenja temperature, da može ići na veliki odmor itd.). Također, to sve skupa podrazumijeva da je i online nastava kao takva nepotrebna – i neprihvatljiva”, navodi Inicijativa roditelja, naglašavajući da smatramo da nošenje maske treba biti izbor, a ne obveza.

”Dakle, krajnji rezultat bi trebao biti povratak na normalno, kao što je to bilo i prijašnjih godina. Nažalost, neki kao da se počinju navikavati na “novo normalno” kako ga oni zovu. Roditelji, ovdje okupljeni, ne žele “novo normalno”, ne žele ekranizaciju umjesto socijalizacije i to je za sve nas crvena linija ispod koje nećemo ići”, naveli su na stranici, ističući da sam sadržaj dokumenta još usuglašavju sa kolegama iz Mostara, Ljubuškog i s roditeljima iz drugih općina u HNŽ-u i ZHŽ-u koji se u hodu organiziraju i okupljaju oko Inicijative roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djecu. O konačnoj verziji ćemo Vas sve blagovremeno informirati.

”Još jednom pozivamo sve roditelje da ne poduzimaju samostalne akcije jer su one kontraproduktivne i neučinkovite”, navodi se na stranici Inicijative.

O Inicijativi roditelja

Inicijativa roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci je u procesu razvijanja svoje mreže u svim općinama u HNŽ-u i ZHŽ-u organizirajući slične IO roditelja.

”Još jednom napominjemo da je Inicijativa apolitična i od tog kriterija nećemo odstupiti. Nije tajna da u samoj inicijativi imamo ljude raznih političkih, pa i svjetonazorskih profila objedinjeni oko istog interesa, i smatramo da nas upravo taj interes spaja. Svatko je dobrodošao ako želi stati uz one koji se zalažu za povratak normalnog, a ne “novog normalnog” koje nam se kao pojam nameće svaki dan. Svaki roditelj koji nam se želi pridružiti, je dobrodošao, bez obzira kojoj stranci pripada, udruzi ili društvenom profilu”, rekli su iz ove Inicijative.

Zamolili su sve da ih prate i dalje, dijele vijesti, okupljaju se i ”drže zagrijanima” za ovu inicijativu, jer ovdje sjede stvarno ozbiljni ljudi i roditelji, koji pored stotinu privatnih obaveza ulažu i odvajaju jako puno vremena i truda kako bi promijenili ono što smatraju lošim za svoju djecu.

”Nije lako, ali ne damo se i najavljujemo da od svoje djece nećemo odustati nikada. Ovdje se podvlači crta. Došao je trenutak da se odmaknemo od tipkovnica, mobitela i tužakanja po kafićima. Došao je trenutak da se dignemo i krenemo u obranu prava roditelja na odgoj NAŠE djece!”, napisala je Inicijativa roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djecu!