Home Život Istraživanje u Švedskoj: Stopa samoubojstva veća među osobama u homoseksualnim vezama

Istraživanje u Švedskoj: Stopa samoubojstva veća među osobama u homoseksualnim vezama

SHARE

Osobe u registriranim istospolnim zajednicama imaju veći rizik od samoubojstva u odnosu na osobe koje su u braku, pokazalo je istraživanje provedeno u Švedskoj, jednoj od najliberalnijih zemalja po pitanju homoseksualnosti.

Naime, Švedska je 1995. uvela registrirano partnerstvo za istospolne partnere, a 2009. godine je među prvim zemljama u svijetu izjednačila istospolne zajednice s brakom između muškarca i žene.

Istraživanje tima švedskih znanstvenika sa Sveučilišta u Stockholmu i Instituta Karolinska te Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu provedeno je na temelju službenih podataka dostupnih u nacionalnim registrima Švedske, a njime je obuhvaćeno više od milijun Šveđana koji su stupili u brak ili životno partnerstvo u razdoblju od 1996. do 2009. godine.

Prema rezultatima, među ženama u registriranoj homoseksualnoj zajednici stopa samoubojstava je 18,6 na 100 tisuća žena, u usporedbi s udanim ženama kod kojih je stopa 2,5 puta manja i iznosi 6,4 samoubojstva na 100 tisuća žena.

Kod muškaraca u registriranoj homoseksualnoj zajednici stopa samoubojstava je 44,1 na 100 000, dok je kod oženjenih muškaraca stopa 14,5 na 100 000, odnosno gotovo tri puta manja.

Slični podaci dobiveni su i u Danskoj u kojoj je životno partnerstvo homoseksualnih parova uvedeno 1989. godine, a gdje je nekoliko provedenih istraživanja pokazalo veću stopu samoubojstava među osobama koje su tijekom života bile u registriranoj homoseksualnoj zajednici, u odnosu na one koji su bili isključivo u bračnoj zajednici muškarca i žene.

Izvor: narod.hr/pubmed.gov