Home Život Biskup Palić o Međugorju: Moja je obveza držati se uputa Svete Stolice

Biskup Palić o Međugorju: Moja je obveza držati se uputa Svete Stolice

SHARE

Na tvrdnju kako je Hrvata katolika sve manje u BiH novoimenovani mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić u intervjuu za Večernji list kazao je kako Katolička crkva nema ključ, a ni velike mogućnosti rješavanja problema, osobito što se tiče iseljavanja, te da otvorena pitanja koja će trebati riješiti ne mogu zasjeniti sve dobre plodove.

Smatra kako su razlozi iseljavanja nekada ekonomski, nekada politički ili neki drugi, ali da se na ovim prostorima sve to pomiješalo, kao što je i sastav stanovništva mješovit. Po biskupovim riječima, zadaća Katoličke crkve je pozivati svoje vjernike, ali i sve ljude dobre volje u društvu na ponašanje koje bi trebalo biti moralno i u skladu s etičkim načelima.

– Sve tri većinske religije na prostorima BiH neznatno se razlikuju u pristupu čovjeku i zaštiti njegova dostojanstva – kazao je, između ostalog, biskup Palić.

U svom prvom intrvjuu za Večernji list biskup Palić govorio je o “Hercegovačkom slučaju”, fenomenu Međugorja te o suradnji Katoličke crkve Republike Hrvatske i BiH, kao i o iseljavanju Hrvata s ovih područja.

Govoreći o Hercegovačkom slučaju Biskup Palić je kazao kako otvorena pitanja i problemi kojih ima i koje će trebati riješiti ne mogu zasjeniti sve dobre plodove i pozitivnu stvarnost.

– Ne zatvaram oči pred stvarnošću. Rane postoje. Svaka rana boli. Ali, svakoj se rani može i mora naći lijek. Svi moramo smoći snage i ozdraviti te rane – poručio je biskup Palić.

Na upit kako ćete se postaviti u odnosu na “Hercegovački slučaj” , Palić navodi kako njegov osobni stav ne može biti suprotan stavu i odluci Svete Stolice

– Ovih sam dana u intervjuu pročitao tvrdnju jednoga iskusnog franjevca koji je izrazio svoje žaljenje što franjevci odmah nisu prihvatili dekret Svete Stolice i izvršili ga, jer bi to bilo bolje i za Provinciju, za Biskupiju, a osobito za naš narod na ovim prostorima. Čarobni štapić nemam. Previše se snage, emocija i energije utrošilo u razgovore, pregovore, uvjeravanja, dokazivanja. Potrebno je osloboditi se promišljanja “ovo je naše, ovo je vaše”. Već je u počecima Crkve sv. Pavao ukazao na pogubnost podjela. Opasno je i beskorisno pitati se tko je Apolonov, tko Pavlov. Ne vodi rastu i napretku podjela na Franjine ili Benediktove, odnosno Malchusove, Rafine, Paškalove, Petrove, Pavlove, Ratkove, Petrove, jer smo svi Kristovi. A Krist je utemeljio Crkvu – kazao je biskup Palić.

Istaknuo je kako je u nekoliko navrata bio u Međugorju potaknut prijateljskom vezom, znatiželjom pa divljenjem prema vjernicima koji se traže.

Na pitanje kakav će biti njegov stav kao mostarskog biskupa prema Međugorju, biskup Palić odgovara kako će njegova obveza biti držati se uputa Svete Stolice.

– Uz izjave mojih predšasnika, jedina službena izjava o Međugorju je izjava biskupa Jugoslavije iz 1991. u kojoj su biskupi rekli da se “na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.”

Biskupi su u istoj izjavi, također, ustvrdili da “brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb, u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve” – pojasnio je biskup.

U ovom trenutku, kako je dodao, Sveta Stolica preko apostolskog vizitatora prati događanja u Međugorju te da će njegova obveza biti držati se uputa Svete Stolice.

Što se tiče suradnje Katoličke crkve u RH i BiH biskup Palić navodi kako je nekoliko područja na kojima je suradnja dviju konferencija intenzivna: liturgija, inozemna pastva, kateheza, a prostora za bolju suradnju uvijek ima.

– Nisam previše ulazio u razloge zašto je bilo potrebno osnivati dvije biskupske konferencije, a radi se o jednom narodu. Danas u susjedstvu imamo jednu biskupsku konferenciju koja se prostire na nekoliko država, u kojoj su biskupi iz različitih naroda, govore različitim jezicima, a ujedinjeni pod jednim imenom u jednu konferenciju – istaknuo je Palić navodeći kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da se veliki broj vjernika s područja BiH, nažalost, iselio i sad su veoma aktivni vjernici župnih zajednica u Republici Hrvatskoj.