Home Zanimljivosti Društvene mreže stvaraju stres i izazivaju ovisnost

Društvene mreže stvaraju stres i izazivaju ovisnost

SHARE

Budite iskreni, koliko put ste već danas posjetili jednu od društvenih mreža?

Započinje li vam jutro s pametnim telefonom u ruci? A koliko puta ste se osjećali loše nakon korištenja Facebooka? Znanstvenici su otkrili da društvene mreže mogu izazivati takozvani “techno stress”, piše Centarzdravlja.hr.

Ovisnost o društvenim mrežama

Znanstvenici sa sveučilišta u Bambergu, Erlangen-Nürnbergu i Lancasteru, istraživali su ponašanje korisnika na Facebook-u i došli su do veoma zanimljivih rezultata. Otkrili su kako boravak na toj društvenoj mreži izaziva stres, a umjesto da korisnici ugase svoje uređaje dotičnu mrežu koriste još intenzivnije.

Znanstvenici su analizirali aktivnosti od 450 Facebook korisnika kojima se tijekom razgovara, objavljivanja slika i čitanja vijesti s Feeda podiže razina stresa. Korisnici su objašnjavali da imaju osjećaj kako ta društvena mreža zadire u njihov privatan život, da ih stavlja pod pritisak te da zbog toga imaju osjećaj da se od njih očekuje da vode određeni način života. Također su naglasili kako im često smeta tolika količina informacija koja svake sekunde kola na Facebooku.

Korisnici su reagirali na dva načina. Jedan dio je u tom trenutku isključio društvenu mrežu, posvetio se više prijateljima i obitelji te je na koncu manje koristio tu društvenu mrežu. Zabrinjavajuća je ona druga skupina koja je, unatoč stresu koji osjeća korištenjem Facebooka, intenzivnije počela koristiti tu društvenu mrežu.

“Kako društvene mreže imaju razne funkcije, one kod korisnika mogu izazvati stres, ali isto tako mogu biti i dobrodošla distrakcija. Korisnici, čak i kad im društvene mreže izazivaju stres, ih koriste kako bi umanjili taj isti stres”, objasnio je Christian Maier sa Sveučilišta u Bambergu.

Znanstvenici su istaknuli kako je to zanimljiv fenomen i dokaz je koliko su korisnici razvili ovisnost prema društvenim mrežama. Unatoč tomu što im korištenje ne pogoduje i ne smiruje ih, oni su i dalje toliko ovisni o Facebooku, da će ga, bez obzira na stres, redovito koristiti.

/HMS/