Home Gospodarstvo Srbi spasili sezonu u Neumu

Srbi spasili sezonu u Neumu

SHARE

Za razliku od dalmatinske obale, gdje je istekom kolovoza završila i ovogodišnja “korona“ turistička sezona u Neumu, jedinom BiH gradiću na moru, i dalje ima turista.

Istina, plaže nisu pune kao u špici sezone, ali neumski iznajmljivači, hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer su neumske plaže ovog ljeta bile otkriće za brojne goste uglavnom iz BiH i Srbije.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granice za državljane trećih zemalja, među kojima su i građani BIH i Srbije, svi putovi vodili su prema Neumu.

Istina, izostali su gosti iz Češke, Slovačke i Poljske, ali se sve na kraju kompenziralo domaćih gostima pa je na tamošnjim plažama vrvilo kao u mravinjaku.

Neum je tijekom pandemije koronavirusa doživio nagli procvat, gotovo preko noći postao je turistička meka u kojoj se tražilo mjesto više, kako u hotelskom, tako i privatnom smještaju.

Većina gostiju, koja se odmarala na neumskim plažama do ove godine nisu znali ni gdje se nalazi Neum. Ali korona kriza je učinila svoje, u slučaju Neuma u pozitivnom smisli pa tamošnji turistički djelatnici očekuju uspješan i deveti mjesec u kojem kapacitete popunjavaju gosti iz BiH i Srbije.

– Jako smo zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom! Popunjenost je do sada bila 100 posto, rezervacije za rujan i listopad idu polako i najviše ovise od vremenskih uvjeta – kazala nam je Džejna Hujdur, iznajmljivačica apartmana u Neumu.

S njom se slažu i ostali iznajmljivači soba i apartmana u Neumu, koji do kraja lipnja nisu mogli ni sanjati da će im svi kapaciteti za iznajmljivanje biti popunjeni.

Korona je neumskom turizmu učinila veliku uslugu, a ključnu ulogu je odigrala Republika Hrvatska zatvaranjem svojih granica. Zanimljivo da u Neum po prvi put nakon rata stižu gosti iz Srbije, koji nisu mogli ići na ljetovanje u Grčku.

Stoga su Grčke plaže zamijenili onim neumskim. Tamošnji ugostitelji se nadaju da će se turisti iz Srbije vratiti i dogodine. Neki su već i napravili rezervacije za iduću sezonu.

image

 Denis Jerković/Cropix

Imajući na umu sve probleme koje je pandemija korona virusa prouzročila većim turističkim odredištima, turistički radnici u jedinom BIH gradu na moru itekako mogu biti zadovoljni. Hoteli će, kako doznajemo, biti otvoreni do kraja rujna, a u slučaju povoljnije epidemiološke slike mogli bi se otvoriti i za novogodišnje blagdane.

Neumski turistički djelatnici sa kojima smo razgovarali ističu da je predsezona bila loša, pa se turistički “bum“ tijekom srpnja i kolovoza morao kompenzirati lošim svibnjem i lipnjem. Dodatni problem im je što je potpuno obustavljen kongresni turizam, koji je do sada činio većinu turističkog prometa u posezoni. Ipak, kada se sve zbroji i oduzme – nisu nezadovoljni.

Ako bablje ljeto potraje, neumske plaže biti će popunjene tijekom rujna – nadaju se tamošnji ugostitelji. Ističu da nisu ostvarili nikakve rekorde ali da nisu ni u velikom minusu u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu.

Predsjednik udruženja turističkih radnika Neuma, Davor Krešić ističe da je ovogodišnja sezona u Neumu nadmašila očekivanja. Turistički rezultati se kreću na razini polovine prošlogodišnjih što je i više nego dobro kada se u obzir uzme korona kriza-kaže Krešić, koji je zadovoljan popunjenošću hotela u rujnu u kojima prevladavaju gosti iz BiH i Srbije.

– Nažalost, zbog korone otkazani su nam kongresi pa tako u listopadu će hoteli najvjerojatnije zatvorit svoja vrata.
Generalno gledano ovogodišnjom sezonom u Neumu su zadovoljni svi, hotelijeri, privatni iznajmljivači, a uspješne su bile i sezonske djelatnosti jer su se gosti iz BIH i Srbije pokazali kao dobri potrošači – pojašnjava Krešić.

Dodatni poticaj razvoju neumskog turizma je izgradnja moderne prometnice Stolac-Neum, koja bi kako se očekuje trebala biti pušten u promet na proljeće iduće godine. Tada će ovaj jedini BiH grad na moru biti povezan sa zaleđem te dolasci i odlasci turista neće biti vezani uz situaciju na graničnim prijelazima.

image

 Denis Jerković/Cropix