Home Zanimljivosti TRAJNO NAPUŠTATE NJEMAČKU? Evo što morate učiniti sa stanom, računima, porezom, namještajem…

TRAJNO NAPUŠTATE NJEMAČKU? Evo što morate učiniti sa stanom, računima, porezom, namještajem…

SHARE

Trajno odlazite iz Njemačke? Fenix magazin je prikupio podatke o tome što tada trebate učiniti sa stanom, računima…

Stan

Ako ste unajmili stan u Njemačkoj, unaprijed obavijestite svog stanodavca da odlazite. Većina ugovora to zahtijeva najmanje tri mjeseca unaprijed.

Ne zaboravite na radove na obnovi (tzv. „Schönheitsreparaturen“) koji su možda bili uključeni i u vaš ugovor. Svakako porazgovarajte sa svojim stanodavcem kako biste utvrdili kada možete očekivati povrat depozita. Nažalost, ne postoji zakonski maksimalan vremenski rok da vam oni to vrate. Međutim, općenito je razumno četiri tjedna nakon što ste ispraznili i napustili stan.

Ako živite u zajedničkom stanu (WG), provjerite sa svojim stanarima kako odlazak utječe na ugovor. Stanodavci će vam ponekad dopustiti da imate situaciju pod-najma ili da vas netko zamijeni. U tom će slučaju biti koristan predložak obavijesti o raskidu.

Neposredno prije odlaska obavite posljednje popravke u svom stanu ili kući ako su uključeni u vaš ugovor o najmu.

Kad odlazite, fotografirajte stanje na brojilima, poput plina, struje i vode, kako biste dobavljaču i / ili iznajmljivaču dokazali svoju potrošnju. Obavezno pregledajte stan sa stanodavcem i vratite ključ. Vaš stanodavac trebao bi tijekom primopredaje potpisati papir kojim se potvrđuje da je sa stanom sve u redu i da su vraćene svi ključevi.

Računi

Prije odlaska trebali biste stupiti u kontakt sa dobavljačima električne energije i plina radi raskida ugovora. Možete koristiti OVAJ predložak za raskid.

Ne zaboravite raskinuti sve druge ugovore za koje ste možda odgovorni, uključujući električnu energiju, internet, telefon, vodu, druga osiguranja, kao i rekreativne stvari poput članarine u teretani ili bilo kojeg druge članarine u klubu. Svakako započnite s tim planiranjem tri mjeseca unaprijed jer i neka članstva mogu imati otkazne rokove.

Većina internetskih ugovora odnosi se na dugoročno razdoblje i možda ćete trebati ponijeti svoju odjavu tzv. Abmeldung kako biste dokazali da zauvijek napuštate zemlju i da morate raskinuti ugovor. Za kupce koji trajno odlaze iz Njemačke vrijedi zakon: TKG-Novelle §46 VIII i smiju otkazati ugovor izvan minimalnog trajanja s otkaznim rokom od tri mjeseca ako se sele. Taj obrazac pisma o raskidu odnosi se na davatelje internetskih usluga i davatelje usluga mobilnog telefoniranja.

Ako imate pretplate koje želite nastaviti, poput pretplata na streaming, ažurirajte adresu i detalje o plaćanju, i unesite bilo kakve druge promjene.

Za primanje pošte možete napraviti ugovor o prosljeđivanju pošte s Njemačkom poštom (Deutsche Post) kako biste bili sigurni da nećete propustiti nijedno važno pismo kada ste u novom domu. Standardna usluga prosljeđivanja traje godinu dana, uz mogućnost produženja uz dodatni trošak.

Posao

Unaprijed obavijestite poslodavca da napuštate tvrtku i gdje treba isplatiti zadnju plaću. Obrazac obavijesti o raskidu na njemačkom jeziku možete pronaći ovdje

Osiguranje

Unaprijed kontaktirajte svoje osiguravajuće društvo / brokera da biste prekinuli svoje police. Za zdravstveno osiguranje razgovarajte sa svojim davateljem usluga kako biste utvrdili postoji li način prijenosa prava na vašu mirovinu, možete odlučiti da njemački sustav to zadrži umjesto vas.

Porez

Provjerite svoju situaciju kao porezni obveznik. Ako trajno napustite Njemačku i ne vratite se živjeti više od 183 dana godišnje, vjerojatno u Njemačkoj više nećete biti porezni obveznik. To, međutim, ne stoji ako imate imovinu ili imovinu koja donosi prihod u Njemačkoj ili se vratite u Njemačku i budete duže od 183 dana u godini.

Imate li dodatnih pitanja obratite se svom poreznom savjetniku (Steuerberater). Poreznu prijavu možete predati nakon napuštanja Njemačke.

Stupite u kontakt s GEZ-om odnosno sa Službom za TV i radio pretplatu i obavijestite ih da se selite. Taj obrazac pisma obavijesti o raskidu možete koristiti za zaustavljanje plaćanja TV i radio pretplate.

Ako ste samozaposleni, obavijestite Poreznu upravu (Finanzamt) da napuštate zemlju. Ovaj je obrazac primjenjiv za Berlin.

Naknade za nezaposlenost

Ako ispunjavate uvjete za naknadu za nezaposlene u Njemačkoj, te će naknade možda biti moguće prenijeti u sustav vaše nove zemlje. To je posebno izvedivo ako se preselite u drugu zemlju unutar EU.

Povrat mirovinskih doprinosa

Ako ste u Njemačkoj radili manje od pet godina i niste državljanin EU, možete povratiti svoje mirovinske doprinose. Ovdje možete pronaći detaljni vodič o postupku kako to učiniti.

Bankovni račun

Obavijestite svoju banku da odlazite i po potrebi rezervirajte sastanak. Svakako podignite preostali novac na svojim računima ako se ne planirate vratiti.

Namještaj

Planirajte što ćete prodati i što ćete zadržati. Web stranice poput Ebay Kleinanzeigen zgodan su resurs za prodaju ili poklanjanje stvari. Provjerite i Facebook grupe.

Ako želite zadržati svoj namještaj, možete unajmiti tvrtku za prijevoz da biste premjestili stvari koje želite zadržati.

Odjavite se

Kao što ste se prilikom dolaska u Njemačku registrirali s adresom, tako se i prilikom odlaska morate odjaviti. Možete ispuniti obrazac “Abmeldung” koji ćete pronaći u lokalnom Uredu za građane (Bürgeramt) ili online na službenim stranicama ureda. To se može učiniti i poštom. Imate najviše dva tjedna nakon odlaska iz Njemačke da odjavite svoju adresu.

Fenix-magazin/IM