Home Crna kronika ČAPLJINA: Kako imenovati ljude koji namjerno izazivaju požare ugrožavajući živote i imovinu

ČAPLJINA: Kako imenovati ljude koji namjerno izazivaju požare ugrožavajući živote i imovinu

SHARE

Dva velika požara u prošlom tjednu zabilježena su na čapljinskom području, oba su bila na prostoru između Gabela Polja i Crnića.

Gaseći ta dva požara dosta posla imali su čapljinski vatrogasci.

Govoreći o sezoni kao cjelini Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe „Čapljina”, kaže:

   „Klimatološko ljeto bilo je mirnije nego zadnjih godina, do prije nekoliko dana imali smo dva, tri veća požara u Šuškovom Naselju, Gubavici i Stanojevićima, ostalo su bile manje intervencije koje smo brzo rješavali. Dosta požara bilo je na odlagalištima otpada iz plastenika i divljim deponijama. Međutim, ukupno uzevši već smo premašili broj intervencija iz prošle godine, iako još nije ni polovica rujna. Od početka rujna do sada imali smo neočekivanih pedesetak intervencija”, kaže zapovjednik Jurković, a zatim naglašava:

   „Ne znam kako imenovati ljude koji namjerno izazivaju požare ugrožavajući živote i imovinu. Ovo što se događalo na području Gabela Polja i Crnića je namjerno ugrožavanje ljudi i imovine. U dva požara proteklih dana opožarena je ogromna površina. Krajnjim naporom smo zaustavili vatru koja je direktno išla prema kućama u Gabela Polju. Uspjeli smo je u cijelosti ugasiti do ponoći. Sutra opet požar na istom području, srećom na vrijeme je dojavljen pa smo ga brzo ugasili. Novi požar izbio je u utorak (prošlog tjedna ) oko 13 sati. Nošen „provjencom” (lokalni naziv za maestral op. a.), požar se brzo širio prema naselju Crnići i brdu Crnica. Taj požar nam je stvorio velike probleme. Požarna linija je bila ogromna, na to područje nema pristupa vozilima, pa smo sve radili pješke. Do požarišta bilo je i po sat, dva pješačenja. Kako to izgleda s naprtnjačom od 25 litara vode i drugom opremom, ne treba posebno ni govoriti. Za svaki slučaj pozvali smo i kolege iz Javne vatrogasne postrojbe Metković da štite kuće u Crnićima. Na sreću nije trebalo, a požar smo kao i prethodni, gasili duboko u noć”, zaključuje rezignirano Jurković.

   Inače, požari na tom području koje je krajnji jugozapad čapljinskog područja, redovita su pojava.

Močvarno polje koje zauzima nekoliko tisuća hektara površine, dijelom prelazi u R. Hrvatsku, obično pale u kolovozu, ove godine su za to „nadležni” po nekoj samo njima znanoj logici taj posao odložili za rujan. Zapovjednik Jurković se nada da će postavljanjem kamera s hrvatske strane, na području Pruda, ta praksa biti onemogućena, odnosno moći se se otkriti eventualni počinitelji, piše Radio Čapljina.