Home Politika Čović: U BiH imamo nešto dijametralno suprotno Daytonu

Čović: U BiH imamo nešto dijametralno suprotno Daytonu

SHARE

Posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošla je budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije europske perspektive „s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države“, izjavio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako je u Daytonu dogovoreno „nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to upozorava“.

-U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to tko to bio – rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Lider HDZ-a BiH smatra kako je nužno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organiziralo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Daytona definirano – da se osigura legitimno predstavljanje na svim razinama.

-Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati, a nikako prešutjeti. S te strane posjeta Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme – dodao je Čović.

On je naglasio kako je imao više susreta sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ni izbliza ne privlače toliku pažnju kao sastanci sa Dodikom, što se „ogleda medijskim istupima u Sarajevu, jer se želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji“.

-S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcioniranja BiH, te vlasti. U dvadesetak godina, koliko surađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima, a da oni nisu bili prisutni na sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izetbegovićem, Radončićem i drugima – napomenuo je Čović.

On smatra kako će ubrzo na stol biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Daytonskog sporazuma, te dodao da će o tome u kojem obimu odlučivati, prije svega, predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

-Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može uništiti ni dotaknuti, ne može se eliminirati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati treba da znaju da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sugorovnik – naglasio je Čović.