Home Vijesti Zabilježeno više slučajeva korone u školama u srcu Hercegovine, zaraženi i učenici...

Zabilježeno više slučajeva korone u školama u srcu Hercegovine, zaraženi i učenici i nastavno osoblje!

SHARE

U velikom broju mostarskih osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku registrirani su pozitivni slučajevi na korona virus i među učenicima i među nastavnim osobljem, potvrdila je za Mostarski.ba specijalizant epidemiologije  Kristina Bevanda, koja surađuje sa obiteljskim liječnicima i pedijatrima.

Korona virus se prema njenim riječima uvukao i u mostarske vrtiće.

Na pitanje kako bi ocijelila trenutnu epidemiološku situaciju u školama, Bevanda je odgovorila da je ona “srednje loša”.

Prema njenim riječima, slučajevi zaraze kako u osnovnim tako i u srednjim školama vezani su za obiteljske klastere i još uvijek nije došlo do transmisije virusa u školskim zgradama.

Na području koje pokriva  Javna ustanova Dom zdravlja (JUDZ) “Stari grad” Mostar  korona virus je potvrđen kod učenika u dvije  osnovne škole.

“Imamo pozitivno dijete iz razredne nastave JU Osnovna škola “Mustafa Ejubović-Šejh Jujo” Mostar, djeca iz razreda i učiteljica su stavljeni u izolaciju. Druga škola je Osnovna škola “Zalik” -Područno odjeljenje Gubavica. Dijete je 9. razred i pohađa predmetnu nastavu, djeca sa predmetne nastave i prosvjetni radnici koji rade na predmetnoj nastavi, a bili su u kontaktu sa zaraženim djetetom stavljeni su u izolaciju”, rekao je za Mostarski.ba koordinator za Covid JUDZ Stari grad Mostar Kamil Frko.

Prema njegovim riječima nastava  će se idućih četrnaest dana odvijati putem platforme.

U slučaju da netko od djece ili prosvjetnih radnika razvije simptome koji upućuju na Covid-19 odmah će biti testirani.

“Želimo se zahvaliti direktorima navedenih škola koji su pomogli u epidemioškoj obradi i odmah reagirali u skladu sa epidemioškim mjerama. Također su se stavili na raspolaganje 24 sata u slučaju potrebe, što nam je olakšavajući faktor u epidemioškoj obradi.

“Imamo još djece koji su primarni kontakti, oni su u izolaciji, testirani su jučer i danas. Ako nalazi budu pozitivni imati ćemo još obrazovnih institucija čija će odijeljena ići u izolaciju”, rekao je jučer Frko.

Roditeljima  je poručio da se ponašaju u skladu sa epidemiloškim mjerema.

“Djeci su najbolji pokazatelj roditelji, ako se oni ponašaju neodgovorno, ne možemo očekivati od djece da se ponašaju odgovorno. Poseban apel za javni prevoz da se ponašaju u skladu sa epidemiloškim mjerama. Vjerujte da prevozna sredstva mogu biti žarišta infekcije, djeca sjede jedno do drugog, nemaju zaštitnu masku, drže se za rukohvate, svi ti predmeti radi takvoga ponašanja u prevoznom sredstvu mogu biti kontaminirani!, upozorili su iz JUDZ Stari grad Mostar, prenosi Mostarski.ba