Home Zanimljivosti POTRAGA ZA CJEPIVOM Još jedan dobrovoljac AstraZeneca navodno pati od rijetkih neuroloških...

POTRAGA ZA CJEPIVOM Još jedan dobrovoljac AstraZeneca navodno pati od rijetkih neuroloških stanja

SHARE

Dvije žene su se razboljele tokom ispitivanja AstraZeneca cjepiva protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji, otkrili su interni listovi kompanije, a izvor je rekao da su obje patile od istog ozbiljnog neurološkog poremećaja.

Kompanija je objavila detalje ispitivanja u subotu, nakon što se suočila sa kritikama zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa ispitivanjem toliko očekivanog cjepiva protiv virusa.

Prva sudionica britanskih ispitivanja – koja se provode zajedno sa Oksfordskim univerzitetom – razboljela se nakon što je u srpnju primila jednu dozu eksperimentalne vakcine.

Volonterki je kasnije dijagnosticiran poprečni mijelitis, rijetka zapaljenska bolest koja pogađa kičmenu moždinu, uzrokujući slabost, senzorne promjene i disfunkciju autonomnog nervnog sistema.

Glasnogovornica kompanije je kasnije rekla medijima da je volonterka imala nedijagnosticiranu multipla sklerozu i ispitivanja su nastavljena.

Druga žena koja je primila vakcinu pretrpjela je komplikacije nakon ponovljene doze u rujnu. AstraZeneca nije potvrdila dijagnozu, ali je izvor za New York Times rekao da je to također poprečni mijelitis.

6. rujna testiranja lijeka ponovo su pauzirana, nakon što se druga žena osjećala loše, ali su nastavljena u Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi manje od tjedan dana kasnije. Međutim, SAD još nisu dale zeleno svjetlo za nastavak testiranja.

AstraZeneca, koja je svoje cjepivo primijenila na oko 18.000 ljudi širom svijeta, rekla je u internim dokumentima da dva slučaja bolesti „vjerovatno nisu povezana sa cjepivom ili da nema dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reći da bolesti jesu ili nisu vezane za cjepivo“.

Poprečni mijelitis je ozbiljna i rijetka bolest, a ponavljajući slučajevi među sudionicima ispitivanja mogli bi uzrokovati da AstraZeneca izgubi ponudu za cjepiva.

Vakcina AstraZeneca koristi majmunski adenovirus koji dijeli gen sa Covid-19 koronavirusom.

To je neprovjereni metod razvoja vakcine, prema Kirilu Dmitrijevu, izvršnom direktoru Ruskog fonda za direktna ulaganja koji je financirao razvoj ruske vakcine.

Za razliku od vakcine AstraZeneca, ruski Sputnjik V, prva registrirana vakcina na svijetu, koristi humane adenoviruse kao vektor – opsežno proučavan pristup.

Ranije ovog mjeseca ugledni britanski medicinski časopis The Lancet objavio je studiju Sputnjik V ruskog Ministarstva zdravlja, pokazujući da je cjepivo 100 posto efikasno, proizvodeći antitijela kod svih 76 sudionika u ranim fazama ispitivanja, piše Logicno.com.