Home Vijesti MUP HNŽ: Ne možemo kontrolirati svadbene salone i tko nosi masku

MUP HNŽ: Ne možemo kontrolirati svadbene salone i tko nosi masku

SHARE

Od trenutka proglašenja stanja nesreće uzrokovane epidemijom koronavirusa (COVID-19) u Federaciji Bosne i Hercegovine, u tzv. prvom valu koronavirusa, Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije funkcioniralo je u posebnim uvjetima jer pored redovitih poslova i zadaća iz svoje nadležnosti provođene su aktivnosti proistekle iz naredbi Federalnog, Županijskog, pa čak i gradskih i općinskih stožera CZ, a koje su se odnosile na kontrolu osoba u samoizolaciji, zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, zabrani kretanja u vrijeme policijskog sata, zabrani napuštanja mjesta prebivališta i još niz drugih.

U tom tzv. prvom valu koronavirusa sve do kraja mjeseca svibnja tekuće godine, kada je ukinuto stanje prirodne nesreće, policija MUP-a HNŽ postupila je ukupno u 30832 slučaja koji se odnose na kontrolu poštivanja mjera samoizolacije izrečenih od strane nadležnih inspekcijskih tijela. Ukupno je registrirano 179 prekršitelja mjera samoizolacija. U određenom dijelu tog razdoblja od strane nadležnih kriznih stožera izdavane su i zapovijedi o ograničenju kretanja. Postupajući temeljem tih zapovjedi nadležne policijske postaje i ispostave izdale su ukupno 94 prekršajna naloga zbog nepoštivanja mjere zabrane kretanja.

-U tzv. drugom valu epidemije korona virusa, koji započinje već u lipnju tekuće godine sve aktivnosti oko poduzimanja epidemioloških i drugih mjera na suzbijanju pandemije preuzima i usmjerava Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva. U takvim uvjetima i dalje je ovo Ministarstvo izvršavalo svoje obveze, pa je u ovom vremenu policija izvršila ukupno 21685 kontrola osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije od strane nadležnih inspekcijskih tijela. Tom prilikom, zaključno sa današnjim danom registrirano je ukupno 75 prekršitelja.

Važno je napomenuti da ovo Ministarstvo u okviru preporuka i zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, u skladu sa svojim nadležnostima radi suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, samostalno planira i poduzima određene akcije. Nadležne policijske postaje i ispostave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počevši od 10. lipnja 2020. godine pa sve do danas, uspješno provode akciju usmjerenu na sprječavanje širenja epidemije koronavirusa kroz pojačanu kontrolu rada ugostiteljskih objekata na području naše Županije. Ukupno je registrirano i izdavanjem prekršajnog naloga sankcionirano 42 prekršitelja.

Imajući u vidu kako se već izvjesno vrijeme u medijima stvara pogrešna slika o radu MUP-a HNŽ glede aktivnosti po pitanju provođenja preporuka i zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, skrećemo pozornost javnosti kako po tom pitanju policija poduzima potrebne mjere i radnje isključivo u okviru svojih nadležnosti i sukladno zapovijedima Kriznog stožera. Napominjemo da nije u nadležnosti policije kontrola nošenja zaštitnih maski, kontrola okupljanja broja ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, svadbenim salonima, sportskim natjecanjima i sl. Sukladno članku IX. točka 1. Naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj: 01-33-5164/20 od 16.09.2020. godine kontrola provođenja naloženih mjera na području svoje jurisdikcije je u nadležnosti inspekcijskih službi.

Obveze policije su propisane u članku IX. točka 2. Naredbe, citiramo: „poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije“. Vršeći pritisak na javno mnijenje, nerijetko se MUP-u pokušavaju nametnuti određeni poslovi i zadaće koji su izvan naše nadležnosti ili se pokušava dio tuđih poslova i zadaća (uglavnom inspekcijskih) prebaciti na policiju Hercegovačko-neretvanske županije. Naglašavamo, policija MUP-a HNŽ sukladno svojim zakonskim nadležnostima bila je i bit će u svakom trenutku potpora nadležnim inspekcijskim tijelima u provođenju preporuka i zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva iz njihove nadležnosti.

Unatoč svoj postojećoj problematici i budućim obvezama koje se realno mogu očekivati u bližoj i daljnjoj u budućnosti, odgovorno tvrdimo da će Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ i njegova Uprava policije MUP-a HNŽ u granicama svojih mogućnosti i nadležnosti učiniti sve kako bi osigurali osobnu i imovinsku sigurnost građana, te doprinijeli boljoj epidemiološkoj slici glede zaraze koronavirusom u našoj Županiji – navedeno je u priopćenju MUP-a HNŽ.