Home Vijesti Afganistanac razvio posao na granici: Čamcem prebacivao migrante iz Srbije u BIH

Afganistanac razvio posao na granici: Čamcem prebacivao migrante iz Srbije u BIH

SHARE

Radeći na sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 25. rujna, na području Zvornika spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o muškarcima mlađe životne dobi, priopćeno je iz Granične policija BiH.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem. Ilegalni migranti nisu posjedovali dokumente, a u razgovoru sa službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana.

Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, državljanin Afganistana je lišen slobode te će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat tužitelju Tužiteljstva BiH. O događaju su informirani i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji će nastaviti daljnji rad nad migrantima.