Home Vijesti Bh. liječnik nakon borbe sa koronom: poručio da budemo oprezni i da...

Bh. liječnik nakon borbe sa koronom: poručio da budemo oprezni i da koristimo sve propisane mjere zaštite, kao i da podižemo svoj imuni sustav

SHARE

Doktor specijalizant ortopedije u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nenad Šaponjić (37), koji je prebolio koronavirus, rekao je da se zarazio na poslu i da mu se za svega nekoliko dana zdravstveno stanje toliko pogoršalo da samostalno nije mogao ni da se okrene u krevetu, zbog čega je u nekim trenucima mislio da neće preživjeti.

Šaponjić je Srni ispričao da su mu se prvi simptomi javili u vidu glavobolje 17. srpnja i da na to nije obraćao pažnju, jer ga glava vrlo često boli, da bi već dan kasnije dobio povišenu temperaturu, nakon čega je posumnjao da je zaražen koronavirusom, budući da je u tom trenutku nekoliko njegovih kolega već bilo oboljelo od ovog virusa.

“Krenulo je s temperaturom koja je varirala, ali se pela i do 40 stupnjeva. Testirao sam se 20. srpnja i u tom trenutku, osim temperature i malaksalosti, nisam imao nikakve druge tegobe. Kada sam tri dana kasnije dobio pozitivan nalaz, na savjet liječnika legao sam u bolnicu i krenuo s terapijom”, naveo je Šaponjić.

On je dodao da je prvi RTG snimak pluća, koji je urađen 24. srpnja, bio “čist”, što su potvrdili i radiolozi i pulmolozi u Bolnici “Srbija”.

“Tegobe su se produbljivale, stanje mi se pogoršavalo u smislu povišene temperature, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, kao i nedostaka daha, plitkog disanja, brzog zamaranja. Bila je to jedna opća nemoć, koja je na kraju dovela do tog trenutka da nisam imao snage da sjedim, hodam, čak ni da se samostalno obučem”, naglasio je Šaponjić.

On je naveo da ni u jednom trenutku nije izgubio osjet mirisa i ukusa.

“Zbog pogoršanog stanja ponovljen mi je snimak pluća, koji je pokazao drastično pogoršanje, zbog čega sam u nedjelju, 26. srpnja, u večernjim satima hitno prebačen na liječenje na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banja Luci. Smješten sam na odjeljenje intenzivne njege, gdje me je primio doktor Marko Pekija, koji je, nažalost, kasnije preminuo od posljedica zaraze koronavirusom”, ispričao je Šaponjić.

On je dodao da se tijekom boravka na Odjeljenju intenzivne njege UKC-a Srpske najviše plašio respiratornih tegoba i da će doći u situaciju da bude intubiran (prikopčan na respirator), pošto to najčešće dovodi do smrtnog ishoda, ali je u njegovom slučaju bila dovoljna terapija kisikom.

“Kasnije sam prebačen na Kliniku za infektivne bolesti u Banja Luci, gdje sam čekao laboratorijske nalaze i da primim imunomodulatornu terapiju. Bio sam strašno loše, teško sam disao, osjećao sam opću slabost, potpuno sam izgubio apetit. Došao sam u situaciju da nisam mogao da se okrenem u krevetu, a svaka izgovorena rečenica mi je predstavljala ogroman napor”, priča Šaponjić.

Šaponjić navodi da je u tim trenutcima mislio da neće preživjeti, ali da zbog teškog stanja u kojem se nalazio uglavnom nije ni bio svjestan situacije.

On je istaknuo da mu se zdravstveno stanje počelo popravljati već poslije prve primljene imunomodulatorne terapije.

“Temperatura je počela opadati, opće stanje mi se ubrzano popravljalo. Bio sam iznenađen koliko me je ta terapija poboljšala. Svakim danom sam se osjećao sve bolje, čak su mi liječnici polako i smanjivali terapiju kisikom”, rekao je Šaponjić.

On je naglasio da su mu u Banja Luci urađena dva testa koja su bila negativna, nakon čega je vraćan u Bolnicu “Srbija”, gdje je ležao još desetak dana, da bio onda bio pušten na kućno liječenje.

Prema njegovim riječima, opća slabost organizma u vidu nedostatka kondicije, bržeg zamaranja, nedostatka apetita, potrajala je još neki period nakon izlaska iz bolnice, ali se svakog dana osjećao bolje, tako da danas može reći da je potpuno oporavljen, a što su potvrdile i sve naknadne analize.

Govoreći o boravku u UKC-u Republike Srpske, Šaponjić je naglasio da ga je najviše iznenadilo koliko je mladih bilo na liječenju, navodeći da je s njim u sobi, sa sličnim simptomima, bio tridesettrogodišnji teolog i automehaničar koji je imao svega 30 godina.

“Moram priznati da sam na početku bio malo uzdržan kada je riječ o koronavirusu, ali sam na teži način i na osobnom iskustvu shvatio da ovaj virus nije naivan i da odreaguje na svaki organ. Napada dišne organe, ali uzrokuje i pojave trombova koji su takođe dovodili do smrtnih ishoda. Pokazalo se da djeluje i na centralni  živčani sustav, tako da je riječ o izuzetno opasnom i nepredvidivom virusu, koji kod svakog različito odreagira”, ukazao je liječnik Šaponjić.

On je građanima poručio da budu oprezni i da koriste sve propisane mjere zaštite, kao i da podižu svoj imuni sustav, jer je svaka prevencija bolja od bilo kojeg lijeka.

“Građani moraju biti svjesni da ovaj virus kod svakoga različito odreagirati i da kod mladih i zdravih ljudi može da razvije tešku kliničku sliku, pa čak i smrtni ishod”, upozorio je Šaponjić.