Home Gospodarstvo Građani ogrjev kupuju u posljednji trenutak i na rate, metar drva košta...

Građani ogrjev kupuju u posljednji trenutak i na rate, metar drva košta 89 KM

SHARE

Dok se u zemljama regije govori o svakodnevnom poskupljenju ogrjeva, saznajemo da se cijene drva, uglja i peleta u Bosni i Hercegovini ne razlikuju mnogo od prošlogodišnjih. Ipak, čini se da većina građana nije bila u mogućnosti osigurati ogrjev ranije, zbog čega trenutno vlada velika potražnja.

Cijene ogrjeva bile su nešto niže u ljetnim danima, ali usljed pandemije koronavirusa mnogim građanima nabavka potrepština za zimu nije bila prioritet u to vrijeme. Ali dolaskom hladnijih dana zavladala je veća potražnja za potrebnim energentima.

Edin Omeragić iz poduzeća “Drvosječa” govori nam kako gotovo svi nabavljaju ogrjev “u posljednji trenutak”, prenosi Klix.ba.

“Trenutno imamo posla jer se svi pripremaju za zimu. Ako neće sad, ne znam kada će”, dodaje Omeragić.

On nam nadalje otkriva kako cijena kubnog metra drva iznosi 89 KM, s prijevozom u sarajevskom području. Tona lignit uglja košta 148,50 KM s prijevozom, mrkog uglja 176 KM te tona peleta u paketima po 15 kilograma 290 KM.

Omeragić podsjeća da se ogrjev kupuje i na rate, što najčešće čine umirovljenici. Međutim, u tom slučaju cijene su nešto više.

Cijena od 89 KM po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane, zbog čega se nerijetko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih prodavača. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 50 i 70 KM. Na internet oglašivačima može se pronaći i ugalj po cijenama od 100 do 140 KM.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku već nekoliko godina prikazuju pad ukupne proizvodnje šumskih sortimenata. Tako je i u prvih osam mjeseci ove godine proizvodnja manja za 4,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U isto vrijeme smanjena je i prodaja šumskih sortimenata, i to četinara za 4,1 posto i listopadnih za 2,2 posto.

Međutim, pad proizvodnje drvnih sortimenata ne utječe mnogo na nabavku i prodaju ogrjevnog drveta s obzirom na to da dosta građana s drva i uglja prelazi na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrjevnim drvetom i ugljem.