Home Zanimljivosti IZ LONDONA: Često gleda snimku samoubojstvu Slobodana Praljka i razmišlja o samoubojstvu

IZ LONDONA: Često gleda snimku samoubojstvu Slobodana Praljka i razmišlja o samoubojstvu

SHARE

Sandra Crosby, liječnica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, tvrdi da je Assange razmišljao o samoubojstvu i da je vrlo često gledao snimku samoubojstva Slobodana Praljka u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Kako je izjavila Crosby, u četiri navrata je posjetila Assangea dok je boravio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i da je tom prilikom primijetila pogoršanje njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja, piše britanski dnevni list Independent.

Osnivač WikiLeaksa je uhićen prošle godine i to nakon što je sedam godina proveo u Veleposlanstvu Ekvadora.

Crosby, koja je profesorica na Školi medicine Univerziteta u Bostonu, je prilikom saslušavanja na londonskom sudu kazala da joj je Assange u veljači 2018. opisao svoje suicidalne misli i da razmišlja da izvrši samoubojstvo. Ispričao joj je i da je “pretjerano gledao” snimku samoubojstva Praljka.

Independent je podsjetio da je Praljak izvršio samoubojstvo nekoliko sekundi nakon što mu je sud potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Trenutak samoubojstva je snimljen tijekom direktnog televizijskog prijenosa izricanja presude.

Prema riječima doktorice Crosby, Assange je istaknuo da je analizirao izraz lica Praljka u trenutku kada je odlučio sebi oduzeti život.

Optužen je sa špijunažu protiv Sjedinjenih Američkih Država gdje mu prijeti 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu, prenosi Hercegovina.in.